kockacukrok
Fotó: Mae Mu / Unsplash

Ha a listán szereplő betegségben szenvedsz, csökkentsd a cukorfogyasztásod

A cukor alapból sem túl egészséges, ám vannak olyan betegségek, amikre kifejezetten rossz hatással van.A minap egy érdekes cikkre bukkantunk az eatthis oldalán, ami azokról az emberekről ír, akiknek mindenképpen el kell kerülniük a cukros élelmiszereket. Mivel a túlzott cukorfogyasztás súlyos betegségek kialakulásához vezet, így gondoltuk, neked is fontos tudnod, hogy kik nem ehetnek sok édességet. Íme!

Ez is érdekelhet: Egy új magyar felfedezés szerint a kávé nagyon egészséges

1. Cukorbetegségben szenvedők

gy\u00f3gyszerek, v\u00e9rcukorszintm\u00e9r\u0151

Fotó: Towfiqu barbhuiya / Unsplash


Bár a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők könnyebben tudják szabályozni a glükózszintjüket egy szigorú étrenddel, mint az 1-es típusú cukorbetegek, mindkét csoportnak erősen ajánlott a cukorbevitel csökkentése.

A cukor korlátozása ugyanis segít a fogyásban, ami hozzájárul a 2-es típusú cukorbetegség visszafordításához.

2. Magas vérnyomásban szenvedők

egy n\u0151nek a v\u00e9rnyom\u00e1s\u00e1t m\u00e9rik

Fotó: CDC / Unsplash


Egy 2019-es kutatás szerint a cukorbevitel korlátozása csökkenti a vérnyomást. Ugyanez a tanulmány azt is megállapította, hogy a gyümölcsökkel sikeresen helyettesítető a cukor.

A magas vérnyomásban szenvedőknek tehát oda kell figyelniük arra, hogy mennyi édességet visznek be a szervezetükbe naponta.

3. Szívbetegségben szenvedők

sz\u00edv alak\u00fa t\u00e1rgy

Fotó: jesse orrico / Unsplash

Szintén ügyeljenek a cukorbevitelre azok, akiknek a családjában előfordult szívbeteg.

A cukorral dúsított édes italok például hozzájárulnak a súlygyarapodáshoz, ami pedig szorosan összefügg a szívbetegségekkel. Felejtsd el az édes italokat és inkább igyál frissen facsart gyümölcsleveket, teát, vizet vagy kávét.

4. Depresszióban szenvedők

egy n\u0151 \u00fcl az \u00e1gyon

Fotó: Ben Blennerhassett / Unsplash


Ha szorongással vagy depresszióval küzdesz, akkor jó lesz csökkentened az elfogyasztott cukormennyiségét.

A sok hozzáadott cukor fogyasztása ugyanis krónikus gyulladáshoz vezet, ami pedig a depresszió és a szorongás tüneteihez kapcsolódik. Próbálj inkább a friss gyümölcs, zöldség, sovány hús és teljes kiőrlésű gabona bevitelére koncentrálni.

5. Egyéb

egy barna haj\u00fa n\u0151, gyerek, f\u00e9rfi \u00e9s egy tablet

Fotó: Surface / Unsplash


A nap végén mindenkinek érdemes az édességek mennyiségéből lefaragni, ugyanis a cukorban gazdag élelmiszerek sok esetben üres kalóriákat tartalmaznak. Ez azért nem jó, mert ezek az ételek semmilyen egészséges tápanyagot nem szolgáltatnak, vagyis csak a súlygyarapodást és a súlyos betegségek kialakulását segítik elő.