egy emberi kéz a búzakalászok között

A magyar vitaminbomba, aminek a története egy kecskével kezdődött

Olyan szuper egészséges hazai gabonafélékről van szó, amik egykor a feledésbe merültek, viszont egy hazai vállalkozás újjáélesztette őket, így már te is könnyedén hozzájuk juthatsz.


barna kecske

Fotó: Dorothea OLDANI / Unsplash


A Naturgold története egy kecskével kezdődött 1987-ben.

Akkoriban Magyarországon nem volt elfogadott a modern kor vívmányának tartott és a népélelmezésben pótolhatatlannak kikiáltott őszi búzán kívül más kenyérgabonát termeszteni. Az ősi, pelyvás gabonák, melyek évezredeken keresztül az emberiség táplálkozásának alapját nyújtották, a szocializmusban elavult, túlhaladott dolognak számítottak - olvasható a Naturgold holnapján.

Próbáld ki te is a Naturgold gészséges termékeit, rendeld meg a neked megfelelőt az Ínyenc kézműves piactéren!

s\u00e1rga zacsk\u00f3, feliratokkal

Kattints a képre és rendeld meg a teljes kiőrlésű ősbúza lisztet!


Az akkori üzemszerű mezőgazdaságban a tervgazdálkodás, a hozamok, a mennyiségi mutatók hajhászása számított a legfontosabbnak, így a minőséggel, a tápértékekkel és az emészthetőséggel senki sem törődött. A könnyű felszívódás, az értékes mikroelemek, pótolhatatlan fehérjék egyáltalán nem számítottak napi témának. Nem is beszélve az ősgabonák által nyújtott egyedi ízélményről, vegyszermentességről és környezetünk védelméről.

s\u00e1rga zacsk\u00f3, piros felirattal

Kattints a képre és rendeld meg a Bio tönköly teljes őrlésű lisztet.


A Naturgold alapítói ekkor döntöttek úgy, hogy a Magyarországon már kiveszett ősgabona pótlása érdekben Nyugatról hoznak be tönkölyt. Ezt azonban csak egy csellel lehetett véghez vinni.

Így történt, hogy egy bakkecske takarmányának álcázva bejutott hazánkba az első zsák tönköly vetőmag. De talán jobb is, ha a részleteket még ma is homály fedi…Legyen elég annyi, hogy „Elek” mással lakott jól, a tönköly magokat pedig a termőföldbe vetették.

h\u00e1romsz\u00f6g alak\u00fa kekszek zacsk\u00f3ban

Kattints a képre és rendeld meg a mennyei Bio alakor ősbúza ropogós falatkákat!


Innen számítjuk a modern kori ősgabona termesztés kezdetét Magyarországon.

A Naturgoldnak aztán pár év alatt sikerült elterjesztenie a tönkölyt az országban. A génbankokkal kialakított együttműködésüknek köszönhetően az ott őrzött magvak alapján a hazai időjáráshoz szokott ősgabonák termesztése is lehetővé vált.

A tönke (a durumbúza őse) és a világ legkorábbi gabonaféléje, az alakor is mindennapjaink részévé vált.

Előbbi különösen gazdag ásványi anyagokban, így magnéziumban, vasban, cinkben, B1-, B6- és E-vitaminban. A búzához képest 10-20 százalékkal több folsavat tartalmaz. Fontos fehérje- és rostforrás. Utóbbira jellemző a magas vitamin-, ásványianyag-, antioxidáns- és esszenciális aminosav-tartalom. A nemesített búzával összehasonlítva az alakor 40-szer több A-vitamint tartalmaz. Ezenfelül olyan antioxidánsok találhatók benne, amiket egyébként csak sokkal drágább olajos magvakkal tudunk pótolni.

Próbáld ki te is a Naturgold gészséges termékeit, rendeld meg a neked megfelelőt az Ínyenc kézműves piactéren!

kekszek egym\u00e1sra pakolva egy zacsk\u00f3ban

Kattints a képre és rendeld meg a mennyei Bio Tönköly mézes puszedlit!


Mára odáig jutott a Naturgold, hogy saját maguknak készítik a vetőmagot, magyar földben termelik az egész Európában nagyra becsült ősgabonákat, és maguk dolgozzuk fel azokat.

\u00e1tl\u00e1tsz\u00f3 zacsk\u00f3 zabbal t\u00f6ltve

Kattints a képre és rendeld meg a Bio Puffasztott zabot feketeribizlivel!


A Naturgold célja, hogy a legértékesebb, vegyszermentesen termesztett ősgabonákat hazánkban termesztve és feldolgozva, kiváló minőségű élelmiszereket készítsenek. Aktívan részt vesznek a szemléletformálásban, az egészségesebb társadalom és az élhetőbb környezet megteremtésében. Törekvéseiket, környezet- és társadalomformáló tevékenységüket, számtalan díjjal és oklevéllel tüntették már ki.

Próbáld ki te is a Naturgold gészséges termékeit, rendeld meg a neked megfelelőt az Ínyenc kézműves piactéren!