kakaópor
Fotó: Kiseleva Vladislava / Shutterstock

A gyerekek kedvenc itala védi meg a felnőtteket a szívbetegségektől

Nincs olyan ember Magyarországon, aki ne ivott volna ebből az italból minimum egyszer az élete során. A jó hírünk pedig az, hogy kedvencünk egy új kutatás szerint csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát.Az egyik legjobb módszer a szívbetegségek kockázatának csökkentésére, ha egészséges életmódot követünk, tehát megfelelően táplálkozunk és mozgunk is egy keveset. A The American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint azonban akad még egy élelmiszer, a kakaókivonat, aminek fogyasztásával igyekezetedet még biztosabban siker koronázza - írja marthastewart oldala.

Olvasd el ezt is! 9 hatalmas tévhit az egészséges táplálkozással kapcsolatban

sz\u00ednes m\u0171 sz\u00edv

Fotó: jesse orrico / Unsplash


A kutatást végzők több mint 20 ezer embert vontak be a vizsgálatokba. A résztvevők szív- és érrendszeri betegségektől "mentesek" voltak, viszont korábban mindegyiküknél rákot diagnosztizáltak.

egy n\u0151 pipett\u00e1t tart a kez\u00e9ben

Fotó: Julia Koblitz / Unsplash


A tudósok 2015-2020 között megkérték a résztvevők egy csoportját, hogy fogyasszanak kakaókivonat-kiegészítőt. Ezután elkezdték vizsgálni, hogy milyen hatással van a kiegészítő az emberek szervezetére.

feh\u00e9r leped\u0151, oszcilloszk\u00f3pok

Fotó: Marcelo Leal / Unsplash


Az eredmények alapján a kutatók arra következtetésre jutottak, hogy a kakaókivonat 27 százalékkal csökkentette a szív- és érrendszeri halálozások számát.
cukrok egym\u00e1sra pakolva

Fotó: Mae Mu / Unsplash


A kivonat azonban nemcsak a szíved hasznára válik, hanem képes csökkenteni az inzulinérzékenységet is.

kan\u00e1l \u00e9s barna por

Fotó: Indivar Kaushik / Unsplash


Ezenfelül a kakaó nagyon gazdag antioxidánsokban, amik megvédik a sejteket az oxidatív stressztől és az egyéb káros hatásoktól.