
3 apró trükkel sokkal egészségesebbé teheted a karácsonyi recepteket!
Elérkezett az advent, a végtelen süteményhalmok, családi összejövetelek és a forralt bor időszaka. Az év végi hajtás után már mindenki csak arra vágyik, hogy a kanapén beiglit majszoljon, a hétköznapok pedig végre a család, az ünnepi étkezések és az alvás háromszögében teljenek. Zöldség- és gyümölcsfogyasztásunk az év többi részében is elmarad az ajánlott mennyiségtől, decemberben pedig az átlaghoz képest is kevesebbet foglalkozunk az egészséges táplálkozással. Ebben az időszakban mind a hideg időjárás, mind a járványhelyzet miatt érdemes kiemelt figyelmet fordítani a vitaminok és ásványi anyagok megfelelő pótlására. Összegyűjtöttük, milyen apró trükkökkel turbózhatod fel a vitaminbevitelt a karácsonyi receptekben!
Tanulmányok szerint naponta legalább öt adag zöldséget és gyümölcsöt kellene fogyasztani, a magyarok többsége azonban messze jár ettől: naponta mindössze 10-ből 2 embernél kerül valamilyen gyümölcs a tányérra, zöldséget pedig mindössze 20 százalék eszik minden nap, ez is inkább a nőkre, valamint a 30-39 évesekre jellemző – derült ki az 500 szentesi és környékbeli termelőt tömörítő DélKerTÉSZ reprezentatív kutatásából, ami a magyarok zöldség- és gyümölcsfogyasztási szokásait mérte fel.
Cukkini minden mennyiségben
Fotó: Louis Hansel / Unsplash
Ha szeretnéd növelni vagy legalább szinten tartani zöldségfogyasztásodat az adventi időszakban, ráadásul kalóriát is spórolnál, a DélKerTÉSZ szakértői szerint érdemes beépíteni kedvenc zöldségeidet a hagyományos karácsonyi menübe. Sokan nem tudják elképzelni, de sütemények és desszertek összetevői közt is szerepelhetnek zöldségek. A cukkini semleges íze miatt szinte bármilyen kevert süteménybe tökéletes, ha nedvesítőanyagra van szükséged, legyen szó akár karácsonyi muffinról, csokis sütikről, sőt a tökös-mákos réteshez hasonlóan, az összes mákos és diós süteménybe is érdemes kipróbálni ezt a zöldséget, hogy igazán szaftos tölteléket kapjunk!
Váltsd ki a cukrot zöldséggel!
Fotó: Louis Hansel / Unsplash
A cukor helyettesítése természetes alapanyagokkal nem újkeletű dolog, sütemények esetében a legtöbben talán a banánt vagy más gyümölcsöket használnak erre a célra, pedig vannak zöldségek is, melyek tökéletes édesítőként funkcionálnak. A főtt édesburgonya például mind állagában, mind ízében kiváló összetevője lehet a csokis, kakaós süteményeknek, rengeteg vitaminnal és hasznos tápanyaggal dobja fel a hagyományos desszerteket. Emellett a sárgarépa, a cékla és a sütőtök is remek édesítő hatással bír, ráadásul mindhárom zöldség vitaminforrás, és még télen is megtalálható a piacokon, szupermarketekben.
Karácsonyi paprikalekvár és paradicsomos gyümölcskenyér
Fotó: Dennis Klein / Unsplash
Rugaszkodj el kicsit a hagyományos TV paprikától és fürtös paradicsomtól, és próbáld ki ezeket a leggyakrabban fogyasztott zöldségeket új köntösben. Készíts karácsonyi fűszeres paprika- vagy paradicsomlekvárt, amit akár pirítóssal, akár húsok mellé fogyaszthattok az ünnepi időszakban. Bár a cukros lekvár nem éppen kalóriaszegény, a zöldségfogyasztásodat és C-vitamin beviteledet növelik ezek a finomságok, mértékkel fogyasztva kiváló kiegészítői a karácsonyi vacsorának. A paradicsomot egyébként használhatod természetes színezőként is süteménytésztába, de magvakkal készített, fűszeres gyümölcskenyérhez is adhatunk egy-két kisebb szem édesebb paradicsomot!
- Mutasd a csillagjegyed és megmondjuk, mi a helyes táplálkozás ... ›
- 5 egyszerű tipp egyetemistáknak az egészséges táplálkozásra - Vince ›
- Sokoldalú és egészséges: íme a zöld arany, a matcha tea - Vince ›
- Karácsonyi fűszerek, amik gyógynövények is egyben - Vince ›
- Karácsonyi fűszerek, amik gyógynövények is egyben - Vince ›
- Döbbenetes, hogy mennyire egészséges zöldség a cékla! - Vince ›