megterített asztal tányérokkal, poharakkal, gyertyával, virággal

Tudtad? Egyik karácsonyi kedvencünk valójában egy tápananyagbomba és superfood

Rost, vitaminok, fehérjék, telítetlen zsírsavak, gyulladás- és vérnyomáscsökkentő "hatóanyagok" – mindez egyetlen karácsonyi süteményünkben megtalálható.


Az ausztriai Grazi Orvostudományi Egyetem munkatársai legújabb kutatásukban az egyik közös karácsonyi kedvencünket, a mézeskalácsot vették górcső alá és meglepő felfedezésre jutottak. Mint Sandra Holasek, az Immunológiai és Patofiziológiai tanszék oktatója a falstaff.at kérdésére elmagyarázta, az olajos magvak, aszalványok, méz és fűszerek keveréke nagyon sok értékes tápanyagot tartalmaz. „A méz és a gyümölcsökben található cukor édesebbnek hat, ezért kevesebb kell belőlük ugyanahhoz az érzethez, mint mondjuk kristálycukorból” – villantott fel egy további érdekes részletet a szakember.

Már az ókori görögök is mézes süteményt tettek a halott szájába, hogy kiengesztelhessék Cerberust, az alvilág őrét. Kifejezetten a mézeskalácsot egy 11. századi nürnbergi feljegyzésben említik először, 1368-ban Bécsben pedig már két kifejezetten erre az édességre szakosodott iparos működött. Mivel a méz sosem volt olcsó mulatság, legtöbb házban csak ünnepi alkalmakkor került az asztalra. A skandinávok és a germának vaddisznó alakú mézeseket sütöttek a téli napforduló eljövetelekor (december 21.), ez a legkorábbi mézes hagyomány, ami a karácsonyi időszakhoz kötődik.

barna s\u00fctem\u00e9nyek feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Casey Chae / Unsplash

A méz, a tojás és az ideális esetben használt rozsliszt okán a mézeskalács a bélrendszer számára nagyon hasznos rostokat tartalmaz, míg az olajos magvak biztosítják a fehérjét, a telítetlen zsírsavakat, a vitaminokat és az ásványi anyagokat. Ehhez jönnek még az olyan egyes kultúrákban évezredek óta gyógynövényként számon tartott fűszerek, mint a gyömbér, a fahéj, az ánizs, a kardamom, amik hol a gyulladást csökkentik, hol az immunrendszert erősítik, vagy éppen a vérnyomást állítják be. Az új grazi kutatás mindehhez még azt is kiderítette, az említett fűszereknek köszönhetően lassabban szívódnak fel a süteményben található cukrok és zsírok, ami szintén jó a szervezetnek, ráadásul illatuk még az idegrendszerre is pozitív hatással van.

Mindezeket figyelembe véve kijelenthető, hogy a mézeskalács egy valódi superfood – vonja le a következtetést a Falstaff már idézett cikke.