kés és villa egy fehér koszos tányéron

5 apró trükkel sokkal egészségesebbé tehető a magyarok kedvenc étele

Két táplálkozáskutató bebizonyította, apró változtatásokkal sokkal egészségesebbé tehető kedvenc ételünk, miközben ugyanolyan finom lesz.


Február 9-én, a pizza világnapján mutattunk egy érdekes statisztikát azzal kapcsolatban, hogy még Magyarországon is ez az olasz étel a legnépszerűbb. Az is bizonyos viszont, hogy a pizza sokkal inkább az íze, és nem a szervezetre gyakorolt jótékony hatása miatt került a lista élére.

A Falstaff magazin német változata ezért egy igazán örvendetes kísérletbe fogott a minap: két táplálkozástudományi szakembert hívtak segítségül, hogy egészségügyi szempontból kicsit „átfazonírozzák” a pizzát. Íme, a szakemberek által javasolt változtatások, amik a pizza élvezeti értékén mit sem rontanak, viszont mégis egészségesebbé teszik azt:

pizza paradicsommal, z\u00f6ld levelekkel, feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Vitalii Chernopyskyi / Unsplash

  • Használj teljes kiőrlésű lisztet a tésztához! A hagyományos fehér finomlisztnél több vasat, cinket, magnéziumot és vasat tartalmaz és tovább biztosít teltségérzetet.
  • Felvágott helyett tegyél rá halat. Bár a húsokban is sok hasznos tápanyag található, a vörös húsok és a felvágottak sajnos növelik a rák kialakulásának kockázatát, ezért fogyasztásuk csak erősen korlátozottan ajánlott. Nem így a halaké, így érdemes pizzafeltétként is számba venni őket. Az sem ördögtől való, ha teljesen elhagyod a húst, ekkor tofu segítségével pótolhatod a kieső fehérjét.
  • Ne spórolj a zöldséggel! Mehet rá bátran hagyma, fokhagyma, brokkoli, kukorica, paprika, de még akár gyümölcs is, hiszen mind nagyon egészséges, tele van vitaminnal és még az emésztést is segíti. Próbáltad már az isteni körtés-kéksajtos pizzát?
  • Szórjál rá magokat, dióféléket is! A rukkolához kiválóan megy a dió, ráadásul így egy jó adag B-vitamint és telítetlen zsírsavat is biztosítasz a szervezeted számára.
  • Fagyasztottból biót vásárolj! A bio termékekben nagyon kevés a szermaradvány (gyomirtóból és egyéb vegyi anyagból) és a mesterséges ízfokozókkal is csínján bánnak a gyártók.