egy nő aggódóan néz
Fotó: Roman Samborskyi / Shutterstock

7 élelmiszer, aminek fogyasztása súlyos megbetegedéshez vezethet

Folyton egészségügyi problémákkal küzdesz? Túl magas a koleszterinszinted, megmagyarázhatatlan súlygyarapodást tapasztalsz a rendszeres edzés ellenére? Mutatjuk, hogy milyen ételeket érdemes elkerülnöd.


Érdemes a reggeli ételektől kezdve egészen az esti rágcsálnivalókig alaposan végiggondolnod, melyek azok az ételek, amik hátráltatják a diétás erőfeszítéseidet, esetleg egészségügyi problémákat okoznak már most. A mashed cikke alapján összeállított listán szereplő ételeket érdemes elkerülnöd!

Ez is érdekelhet: 20 egészséges rágcsálnivaló 100 kalória alatt

1. Transz-zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek

f\u00e1nkokat s\u00fctnek olajban

Fotó: NaiyanaB / Shutterstock


A transzzsírt tartalmazó ételeknek gyorsan felfutott a népszerűsége, amikor a telített zsírokról kiderült, ezek tehetők felelőssé a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásáért.

Ám a dolgok gyorsan megváltoztak, mivel utóbb több kutatás megállapította, hogy a transz-zsírsavak is igen károsan hatnak az egészségünkre.

Egy 2019-es tanulmány szerint a transzzsírok fogyasztása szintén megnöveli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Az European Journal of Clinical Nutrition tanulmánya szerint a transz-zsírsavak magas bevitele hozzájárul a szívkoszorúér- és a cukorbetegség kialakulásához. Mely ételek gazdagok a transzzsírokban? Ilyenek például a gyorsételek (sült krumpli) és a nassolnivalók (chips, keksz).

2. Cukorral édesített és mesterségesen édesített italok

k\u00f3la poh\u00e1rban, j\u00e9ggel

Fotó: Food Photographer David Fedulov / Unsplash


Egy 2020-as tanulmány megállapította, hogy a cukros italok nagymértékű fogyasztása az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás kockázatával jár együtt. Ha ez nem lenne még elég, egy 2019-es tanulmány szerint a cukorral édesített italok növelik a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát.

3. Feldolgozott húsok

egy sz\u00e1l virsli

Fotó: charlesdeluvio / Unsplash


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a feldolgozott húsok az 1. csoportba tartozó rákkeltő anyagok, ami azt jelenti, bizonyíték van rá, hogy rákot okoznak. A Public Library of Science (PloS) One folyóirat szerint a feldolgozott húsok, például a virslik és a szalonna fogyasztásával megnő a vastagbélrák kockázata. De ne búsulj, a feldolgozott húsok elhagyása nem feltétlenül jelent unalmas szendvicseket. Próbáld ki a bio érlelt sajtokat, a fűszeres pácolt paprikát, és a füstölt lazac szeleteket.

4. Alkoholos italok

whiskey poh\u00e1r j\u00e9g

Fotó: Ambitious Creative Co. - Rick Barrett / Unsplash


Egy 2018-as tanulmány szerint a heti 100 grammnál (egy üveg erős, 14%-os bor) nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát és csökkenti a várható élettartamot. A Harvard School of Public Health kutatói szerint pedig az ennél kevesebb ital is megzavarhatja az alvási szokásaidat, és megnövelheti a szívbetegségek és a rák kockázatát.

5. Olajban sült ételek

s\u00fclt burgonya

Fotó: Mockup Graphics / Unsplash


Ha rendszeresen fogyasztasz olajban sült ételeket, akkor itt az ideje, hogy alternatívákat keress. Egy 2020-as tanulmány szerint ugyanis az olajban sült ételek egy úgynevezett akrilamid nevű rákkeltő hatású vegyületet tartalmaznak. Megértjük, hogy a sült burgonya és a fánk is nagyon finom,

de inkább próbáld ki a sütőben sült kelkáposzta chipset tengeri sóval.

6. Kukoricaszirupot tartalmazó élelmiszerek

sz\u00ednes gumicukrok

Fotó: Amit Lahav / Unsplash


Egy 2015-ös tanulmányban megállapították, a fruktóztartalmú kukoricaszirup rossz hatással van az idegrendszerre. Ezenfelül a The Journal of Nutrition 2009-es tanulmányában azt is leírták, hogy a kukoricaszirup hozzájárul a köszvény és a vesekő kialakulásához.

7. Mesterséges színezéket tartalmazó élelmiszerek

r\u00f3zsasz\u00edn cukor

Fotó: Brecht Deboosere / Unsplash


Egy amerikai tanulmány szerint a 3 éves gyermekek hiperaktív viselkedése jelentősen csökken, ha az ételfestékeket tartalmazó ételeket eltávolítják az étrendjükből. Egy 2017-es másik tanulmány szerint ezek az élelmiszerek rákkeltő hatásúak is.

Ezért a mesterséges színezékeket tartalmazó ételeket érdemes teljesen elkerülni.