fehér-sárga-barrna étel fehér tányéron

Másnaposságra is kiváló

Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: Eggs Benedict

A recept még a péksütemény összeállításának módját és az Eggs Benedict rövid, de annál izgalmasabb történetét is tartalmazza.



Hozzávalók

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 1 ek. cukor
  • 1 kk. só
  • 2 kk. élesztő
  • diónyi vaj
  • 1,5 dl tej.

Az Eggs Benedicthez

  • 4 tojás
  • 15 dkg pármai sonka
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 ek. vaj
  • 1 tk. ecet

A hollandi mártáshoz

  • 2 tojássárgája
  • 12 dkg vaj
  • 1/2-1 dl citromlé
  • 2 ek. víz
  • fehér bors
  • Cayenne-bors

Így készül

  1. Szórjuk a lisztet egy nagy edénybe, adjuk hozzá a többi tészta alapanyagot, és dagasszuk közepes keménységűre, majd kelesszük. Nyújtsuk ki egy centi vastagra, szaggassuk ki pohárral, majd búzadarával meghintett deszkán kelesszük még 15 percig. Vastag serpenyőben zsiradék nélkül, lassan, mindkét oldalát süssük pirosra.
  2. A mártáshoz a tojások sárgáját verjük fel kissé citrommal, majd vízgőz fölé helyezett edényben habverővel pár perc alatt dolgozzuk habosra.
  3. A tűzről levéve, az olvasztott vajat belekeverve habosítsuk tovább: ettől krémes lesz. Ízesítsük sóval, borssal, és tartsuk melegen.
  4. A sonkaszeleteket pirítsuk meg egy serpenyőben.
  5. A buggyantott (posírozott) tojásokhoz ecetes-sós vizet forralunk. Merőkanálba üssük a tojásokat úgy, hogy a sárgája egyben maradjon, s lassan csúsztassuk őket a már csak gyöngyöző vízbe 5 percre. Ezután helyezzük őket itatóspapírra.
  6. Vágjunk ketté egy kisült tésztát, tegyünk bele két szelet sonkát, rá egy buggyantott tojást, a tetejére pedig locsoljuk a mártást, majd szórjunk rá friss borsot, snidlinget.
VINCE-infó: a pletyka szerint egy Wall Street-i tőzsdeügynöknek köszönhetjük a Bendek-tojást, vagyis az Eggs Benedictet, aki másnaposság ellen rendelte az első hallásra furcsának tűnő ételkombinációt.