fekete ruhás nő fekszik teniszpályán, kezében narancs
Fotó: Nick Night / Unsplash

Ha élelmiszerhiány tör ki: 6 dolog a lakásodban, amiről soha nem gondolnád, de ehető

Több közülük kifejezetten egészséges, mások inkább csak meghökkentőek.


A juiceonline.com oldalon jelent meg a minap egy nagyon izgalmas cikk arról, mi minden ehető otthonunkban, illetve a ház körül. Elöljáróban annyit elmondunk, a listán egészen meghökkentő dolgok is szerepelnek. Az egyébként malajziai oldal összesen 10 tárgyat gyűjtött össze a lakásból, illetve a kertből, szerintünk azonban némileg elvetették a sulykot, így mi a jó ízlés határát súroló „élelmiszereket” nem soroljuk fel az alábbiakban.

1. Dísznövény

Több dísznövény is ehető, az egyik legkedveltebb közülük a tollas celózia, magyarparéj vagy tollas kakastaréj. Ez egy egynyári dísznövény, nem a legelterjedtebb Magyarországon, de azért találkozni vele egyes házaknál. Afrikában és a Távol-Keleten viszont annál népszerűbb és nem csak az ablakban, hanem a tányéron is. Szárát, levelét virágát egyaránt használják mártásokban, levesekben és köretként. Ha nem találnál kedvedre való receptet, egyszerűen kandírozd és rágcsáld el nasiként.

2. Agyag

k\u00e9t k\u00e9z agyagot form\u00e1z

Fotó: Alex Jones / Unsplash


Az ember inkább kívülről szokta használni a bőrére pakolásként, pedig belülről is hasznos: magnéziumot és ásványi anyagokat tartalmaz. Egyes országokban árulnak 100 százalékos tisztaságú ehető agyagot, ezzel bátran próbálkozhatsz, a kozmetikai célú változatát azonban semmiképpen ne kóstold meg.

3. Cigaretta

Kíváncsiságból sokan elrágcsálnak életük során egyszer egy száll cigarettát és nem történik semmi bajuk. Nyilván nem a legjobb élelmiszer, de vannak benne például fertőtlenítő hatású vegyületek. Azért ha fáj torkod, inkább az orvoshoz menj és ne a dohányboltba.

4. Kréta

fekete kr\u00e9tat\u00e1bl\u00e1ra \u00edr egy k\u00e9z

Fotó: JESHOOTS.COM / Unsplash


Nem gondolnád, de van aki szokott krétát enni annak magas kalciumtartalma miatt. Rossz hír, hogy a kréta függőséget okoz és nagy mennyiségben már kifejezetten ártalmas. Ha kalciumot pótolnál, inkább ezeket az élelmiszereket válaszd.

5. Bőr

Egy hosszú, fertőtlenítő forralás után bizony a ruhabőr is ehetővé válik, amerikai őslakosok anno el is fogyasztották, hogy az elejtett állatból semmi ne vesszen kárba.

6. Gyermekláncfű

s\u00e1rga vir\u00e1gok \u00e9s z\u00f6ld levelek

Fotó: Viridi Green / Unsplash


A gyermekláncfű (pongyola pitypang) minden része ehető, ráadásul változatos a felhasználása, nemcsak teaként fogyasztható. Virágát grillezheted, leveléből saláta készíthető. A legfinomabb azonban kétségtelenül a rántott pitypang virág íze a gombához hasonló. Még egy jó hír: nemcsak finom, de egészséges is. Képes bizonyos ráksejtek elpusztítására, javítja az emésztést, valamint méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatású.