emberek állnak sorban a boltban

Váratlan fordulat, elkezdett csökkenni az egyik legfontosabb élelmiszerünk ára!

Egymás után negyedik napon csökkent az ára egyik legfontosabb élelmiszeripari alapanyagnak.Az amerikai határidős búza árszintje egymás után a negyedik kereskedési napon zuhant csütörtökön, és ezzel több mint egyheti legalacsonyabb szintre süllyedt az ukrán fekete-tengeri gabonaexport újraindításával kapcsolatos optimizmus miatt – olvasható az agroforum.hu minapi cikkében.

Oroszország, Ukrajna, Törökország és az ENSZ a jövő héten írhat alá egy megállapodást Ukrajna gabonaexportjának újraindításáról. “Ukrajnának valóban nagy volumenű tengeri szállításra van szüksége gabonaexportjának kimozdításához, egy tengeri csatorna jelentős fejlesztés lenne, talán lehetővé tenné Ukrajna számára, hogy nagy mennyiségű gabonát vigyen a világpiacra” – idézi a cikk Matt Ammermannt, a StoneX árukockázati menedzserét. Az ukrajnai szállítási ütem felgyorsulásának lehetősége felülmúlta az amerikai szállítmányokról szóló, bikapiaci exporthíreket.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma csütörtök reggel közölte, hogy a július 7-én zárult héten a vártnál nagyobb, 1,047 millió tonnás búza exportértékesítést ért el, ami 2013 óta a legnagyobb heti összérték.

A pozitív fejlemények az európai kereskedésben még nem éreztették hatásukat, enyhe drágulás után a malmi búza 342,75 euróba (132 ezer forint), a kukorica 328,75 euróba, a repce 669,25 euróba, a takarmánybúza pedig 269 angol fontba került tonnánként a következő határidőre.