hosszú hajú nő áll a boltban egy polc előtt

Nemrég még 100 forint volt kilója, holnap már 170 forintért veheted, mi az?

Az Agrárközgazdasági Intézet adta ki jelentését élelmiszerek árváltozásáról. Megdöbbentő adatok jó és rossz értelemben egyaránt.


Hónapról hónapra, hétről hétre, sőt, nem ritka eset, hogy napról napra emelkednek az élelmiszerárak Magyarországon. Azt, hogy ez az egyre inkább felfelé haladó görbe hol áll meg, megjósolni is lehetetlen. Ami biztos, hogy a tejtermékeket sem kerülte el a drágulás, olyannyira nem, hogy ahogyan mondani szokás, dobhatunk egy hátast az árak láttán. Mi, magyarok, odáig vagyunk a tejtermékekért, a sajtért pedig különösen, de ha ez így halad tovább, akkor elképzelhető, hogy lassan luxuscikké fog válni sokak kedvenc „korongja”.

Az Agrárszektor gyűjtötte össze az elmúlt időszak árváltozásait az Agrárközgazdasági Intézet Piaci Árinformációs Rendszer (AKI PÁIR) adatai alapján. E szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 151,68 forint/ kilogramm volt 2022 májusában. A fehérjetartalom 0,07 százalékpontos és a zsírtartalom 0,11 százalékpontos romlása, valamint az alapár 6 százalékos emelkedése mellett a nyerstej átlagára 4 százalékkal nőtt 2022 májusában a 2022. áprilisihoz képest, és 37 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. A nyerstej felvásárlása 2022 májusában az előző havi mennyiségnél 1 százalékkal, a 2021. májusinál 6 százalékkal kevesebb volt.

A drágulás súlyosságát jól mutatja az is, hogy nyerstej kiviteli ára 170 forint/kilogramm volt 2022 májusában, az előző havihoz képest 6 százalékkal nőtt, ami az előző év azonos hónapjához viszonyítva mintegy 70 százalékos emelkedést jelent.

A kiviteli ár 12 százalékkal meghaladta a termelői átlagárat. A nyerstej kiszállítása pedig 17 százalékkal csökkent 2022 májusában az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Mint említettük, szépen lassan haladunk afelé, hogy egyes tejtermékek luxussá váljanak. Ezek a termékek ráadásul sokak nagy kedvence és a magyar konyha elengedhetetlen elemei. Az AKI PÁIR adataiból kiderült, hogy 2022 áprilisában az előző év azonos hónapjához képest a hazai előállítású tejtermékek közül emelkedett a trappista sajt (+40 százalék), a kefir (+34 százalék), a tejföl, az adagolt vaj, a 2,8 százalék zsírtartalmú zacskós friss és az 1,5 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (egyaránt +33 százalék), a tehéntúró és a natúr joghurt (egyaránt +32 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos friss tej és az ömlesztett sajt (egyaránt +31 százalék), a gyümölcsös joghurt (+29 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú dobozos tartós tej (+23 százalék), a natúr joghurt (+12 százalék) feldolgozói értékesítési ára.

A KSH adatai szerint ugyanebben az összehasonlításban emelkedett a trappista sajt (+37 százalék), az 1,5 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+31 százalék), a 2,8 százalék zsírtartalmú pasztőrözött ESL- (hosszan friss) tej (+29 százalék) és a 2,8 százalék zsírtartalmú UHT (tartós) dobozos tej (+5 százalék) fogyasztói ára.

Mennyi az annyi?

Ha trappista sajtot szeretnénk vásárolni, akkor bizony bele kell nyúlnunk a zsebünkbe,

hiszen márkától függően 2480 forinttól egészen 4650 forintig is felkúsznak az árak egy kilogramm trappista esetében. Egy kiló tejfölért szintén márkától függően körülbelül 1600 forintot kell fizetnünk, míg 250 gramm túróért 460 és 600 forint között. A tejeket tekintve rendkívül színes a paletta, és az árak is elég széles sávban mozognak: egy liter 1,5%-os tej 250 és 385 forint mozog, a laktózmentes tej viszont már borsosabb áron kapható, akár 500, 550 forintot is elkérnek érte. A növényi „tejek” az 1000 forintos árat súrolják, míg a bio tej 500-600 forintos áron kapható.