Elindult a felvásárlási hullám: 3 élelmiszer drágulása miatt megrohanták a boltokat
people walking on a shopping mall
Photo by John Cameron on Unsplash

Elindult a felvásárlási hullám: 3 élelmiszer drágulása miatt megrohanták a boltokat

Mivel bizonytalan, a kormány meghosszabbítja-e a 2 hét múlva lejáró árbefagyasztást, az emberek elkezdtek betárazni.


20-30 százalékkal drágulhatnak a maximált árú élelmiszerek a magyar boltokban, ha kivezetik az árstopot, és a kormány egyelőre nem hosszabbított a két hét múlva lejáró árbefagyasztáson. A bizonytalanság miatt felvásárlási hullám indult az üzletekben, sokan igyekeznek bespájzolni otthon a most még rögzített árú termékekből – írja az Agrárszektor minapi cikke a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetére hivatkozva.

Habár nem látszik a magyar boltok polcain, de egyetlen hónap alatt negyedével ugrott meg a növényi olajok ára a világpiacon a háború miatt. Eddig a hadviselő felek szállították ezeknek a termékeknek a felét, ám Ukrajnában az idén 40 százalékkal kevesebb napraforgót vetettek. Ha a kormány nem hosszabbítja meg az árstopot, alig több mint két hét múlva a magyar vásárlók is megérzik a háborúnak ezt a hatását.

Csirkemell, étolaj, margarin

vajkock\u00e1k feh\u00e9r pap\u00edron

Fotó: Sorin Gheorghita / Unsplash

Ha most eltörölnék vagy eltörlik az árstopot, akkor például a csirkemell esetében a mostani szinthez képest 20 százalékkal emelkednének az árak. A csirkemell árát is a tavaly októberi szinten rögzítette a kormány, a bontott csirke viszont 18 százalékkal drágult azóta a KSH adatai szerint.

Az étolaj árstopos, de a margarin már 22 és fél százalékkal többe kerül, mint fél éve. Hornyák József hozzátette, valószínűleg az olaj drágulna a legjobban, ráadásul nagyon jelentős mértékben.

A bizonytalanság miatt felvásárlási hullám indult, a kereskedelmi dolgozók legnagyobb szakszervezete szerint. Sokan igyekeznek bespájzolni otthon a most még rögzített árú termékekből. Gyakori, hogy egy átlagos napi bevásárlásnál vesznek az emberek 5 liter olajat. De minden alkalommal. Pedig nyilván nem fogyott el még az előző öt liter" – közölte a híradóban Karsai Zoltán, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke.

A KSH szerint - az árstop ellenére - az élelmiszerek drágultak a legjobban a múlt hónapban Magyarországon. Már márciusban átlag 13 százalékkal többet kértek értük, mint egy évvel korábban.