hosszú hajú lány üveget tart a kezében egy bolt polca előtt

3 alapvető élelmiszer, ami hamarosan jelentősen megdrágul

3 a magyar konyhákban mindennapos élelmiszer jelentős drágulása elkerülhetetlen a közgazdászok szerint.


2022-ben 2-20% százalékkal fog emelkedni az élelmiszerek ára – írta év eleji elemzésében a Wall Street Journal (WSJ). A világ egyik legjelentősebb üzleti-gazdasági napilapja nem az egyetlen, hozzájuk hasonlóan számos mértékadó szakértő véli, hogy a COVID-okozta nehézségek, a munkaerőhiány és az időjárási szélsőségek jelentősen megnövelik bizonyos élelmiszerek árát. A WSJ említést tesz egyebek mellett a snackekről és az alkoholokról is, ám mint az alábbiakban látni fogod, sajnos ennél jóval húsbavágóbb, alapvetőbb termékek is jelentősen drágulnak a közeljövőben.

​Zöldségek

Az éves időjárási előrejelzések idén is jósolnak extrém fagyokat a legváratlanabb pillanatokban. Emiatt az olyan fagyra érzékeny zöldségeknek, mint a zeller, a krumpli, visszaeshet a termelésük, ami természetesen drágulást von maga után.

Mélyhűtött élelmiszerek

A munkaerőhiány és így a költségek megemelkedése különösen sújtja a világon mindenhol az áruszállító-fuvarozó és csomagoló szektort. A feldolgozott, mélyhűtött élelmiszereknél ez egy különösen kritikus tényező, így itt sem számíthatunk semmi jóra.

Sajt

Mivel a sajt egy meglehetősen soktényezős termék (állattartás, feldolgozóipar, csomagolóipar és a friss sajtoknál a szállítás is döntő tényező), ezért a legkisebb változásokra is érzékenyen reagál. A korábban említett munkaerőhiány és egyéb körülmények okozta nehézségek okán itt jelentős drágulás várható.