egy nő vásárol egy szupermarketben
Fotó: eldar nurkovic / Shutterstock

4 olcsó alternatíva a megdrágult élelmiszerek helyett

Téged is folyamatosan aggaszt, hogy az élelmiszer árai egyre csak emelkednek? Ne aggódj, mert a listánkon található termékekkel sokat tudsz majd spórolni.


Senki nem örül az egyre jobban növekvő élelmiszeráraknak, amelynek hátterében több tényező is rejlik. A magas árak okai közé tartozik az ellátási lánc megszakadása, az infláció és a globális bizonytalanság. A money.usnews cikkben részletesen foglalkoztak a témával, és egy olyan listát állítottak össze, ami felsorolja a nemrégiben megdrágult élelmiszereket, és azok alternatíváit.

Olvasd el ezt is! 17 élelmiszer, amivel a leghosszabb válságokat is átvészeled

szupermarket

Fotó: Franki Chamaki / Unsplash


Az alábbi élelmiszerek drágultak meg a legnagyobb százalékban az elmúlt évben:

  • Vaj és margarin
  • Marhahús
  • Tojás
  • Müzli

1. Vaj és margarin

vaj \u00e9s k\u00e9s egy asztalon sliced cheese on clear glass plate

Fotó: Sorin Gheorghita / Unsplash


A szakértők szerint a tejtermékek árai tovább drágulnak majd az elkövetkezendő hónapokban.

Ha szereted a vajat vagy a margarint a reggeli pirítósodon, akkor próbáld meg lecserélni lekvárra vagy mogyoróvajra, amiknek az ára még nem olyan magas. A főzéshez természetesen az olaj a legjobb helyettesítő, ami azonban szintén rohamosan drágul.

Egyes receptekben majonéz vagy joghurt is használható, a kenyerekhez és péksüteményekhez pedig használhatsz almaszószt is.

2. Marhahús

marhah\u00fas szeletek

Fotó: Madie Hamilton / Unsplash


A marhahús emelkedő ára miatt gazdaságosabb lehet, ha a főételeket egy kicsit újratervezzük. A bab, a borsó és a lencse például tele van fehérjével és rosttal, ezenfelül pedig olcsó, és egy laktató ételt is készíthetünk belőle.

3. Tojás

toj\u00e1sok egy pap\u00edrtart\u00f3ban

Fotó: Edouard Gilles / Unsplash


A tojás ára az elmúlt években ingadozó volt. Először a világjárvány kezdetén emelkedett az egekbe, újabban pedig az infláció és a madárinfluenza terjedése miatt kell borsos árat fizetni érte.

Ha sütésről van szó, akkor a dráguló tojás legjobb alternatívája az almaszósz. Egy csipetnyi édességet, finom textúrát ad hozzá a süteményekhez.

A reggeli tojást pedig helyettesítsd tofuval.

4. Müzli

m\u00fczli egy feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9rban

Fotó: engin akyurt / Unsplash


A reggeli gabonapehely újabb áldozata az ellátási lánc akadozásának. A gyártók folyamatosan emelik az áraikat, hogy kompenzálják a megnövekedett költségeiket. A kedvenc gabonapelyhünket zabpehelyre való lecserélése az egyik legjobb módja annak, hogy spóroljunk.