egy barna hajú nő főz a konyhában

Üknagyszüleid főzési módszerével több ezer forintot spórolhatsz az ételeken

Ezzel a 200 éves főzési technikával nemcsak időt, de még sok pénzt meg fogsz tudni takarítani.


A minap a fsrmagazine oldalán rábukkantunk egy cikkre, ami a sous vide (ejtsd: szuvid, szó szerinti fordítása vákuum alatt) ételkészítés előnyeire hívta fel a figyelmet. A sous vide technikát egyre több étteremben használják, ugyanis képes csökkenteni az élelmiszer-pazarlást, növeli az eltárolhatóságot, elősegíti az élelmiszer-biztonságot, csökkenti a munkaerő- és a beszerzési költségeket. Az benne az igazán jó, hogy a módszer otthon is alkalmazható, és még speciális segédeszköz sem kell hozzá.

Olvasd el ezt is! Trükkök, amik könnyebbé teszik a konyhai takarítást

Bemutatkozik a lassú főzés

sous vide g\u00e9p, h\u00fas

Fotó: commons.wikimedia.org


A sous vide őse a lassú főzés technika, aminek lényege az alacsony hőmérsékleten történő főzés és a hagyományosnál hosszabb főzési idő. Ezt a technikát legelőször 1799-ben egy Benjamin Thompson nevű amerikai fizikus jegyezte le. Kísérleteiben levegőt használt hőátadó közegként. A végeredmény teljesen meglepte.

A hús nem pusztán ehető volt, hanem tökéletesen elkészített

- írja könyvében.

A módszer aztán sokat fejlődött az évszázadok során, majd 1974-ben átvette egy francia séf is, nevezetesen Georges Pralus. A szakács próbaként libamájat szuvidált, ami nagy meglepetésére megtartotta eredeti formáját, nem veszített zsírt, sőt még az állaga is kellemesebb lett. Ám a technika végső formáját egy űrutazásnak köszönheti.

Az űrből érkezett

\u0171rhaj\u00f3s feh\u00e9r ruh\u00e1ban

Fotó: History in HD / Unsplash


A vákuumozott hőálló műanyag tasakok alacsony hőmérsékleten való hőkezelésének ötlete magától a NASA-tól (The National Aeronautics and Space Administration) származik.

Az első űrutazások tervezésekor a tudósok más alternatívát kerestek a nehezen kezelhető fém konzervdobozok helyett. Itt jött a képbe a könnyű és hőálló műanyag zacskók gasztronómiai felhasználása, vagyis a szuvid.


De hogyan működik pontosan a módszer? A vákuumcsomagolt húst előre beállított hőmérsékletű vízbe kell tenni, amiben aztán tökéletesre főzik az ételt. A sous vide módszer javítja a textúrát és a puhaságot, miközben kivédhetővé teszi az olyan gyakori hibákat, mint az alul-, vagy túlsütést.

Az így elkészült húst nyugodtan lefagyaszthatod, viszont a bolti fagyasztott termékekkel ellentétben a szuvid hús felolvadáskor sem fog veszíteni a súlyából (hagyományos eljárásnál ez a veszteség 10 százalék). Így a pénzedért valóban azt a mennyiségű ételt kapod, amit eredetileg megvettél.

Ahogy a videóban is látható, nemcsak húst lehet készíteni ezzel a technikával, hanem zöldségeket (például: cékla és sárgarépa) is.

feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9r h\u00fas, z\u00f6lds\u00e9gek, k\u00e9sek az asztalon

Fotó: Jason Leung / Unsplash


A szuvid módszer egyre inkább elterjed az éttermekben, sőt még az otthonokban is. A francia eredetű főzési módszer nemcsak jobb étkezési élményt biztosít, hanem csökkenti az élelmiszer- és munkaerőköltségeket is. Az egyre emelkedő globális inflációval szemben a sous vide egy fajta védelmet biztosított az éttermeknek, de mint látható, otthon is spórolhatsz vele. Mivel a szuvid termékek vákuumzárasak, így lefagyaszthatók és jól szállíthatók. A vákuumozott és lefagyasztott ételek akár 18 hónapig is eltarthatók, ami lényegesen hosszabb, mint a sima élelmiszereknél.

egy feh\u00e9r k\u00f6penyes f\u00e9rfi dolgozik a konyh\u00e1ban

Fotó: Pylyp Sukhenko / Unsplash


A mesterszakácsok is a sous vide-álást ajánlják, ha pénzt és időt szeretnél spórolni. Gondolj csak bele: többfogásos vacsoránál akár több órát kell szánnod az előkészületekre, a sous vide esetében azonban gyakorlatilag kész ételt veszel elő a fagyasztóból.

A francia főzési technika másik fontos előnye, hogy hónapokra feltöltheted a készleteidet az "olcsóbb" alapanyagokkal, így átvészelheted a magasabb inflációval terhelt időszakokat.