egy nő áll a hűtő előtt
Fotó: New Africa / Shutterstock

4 friss élelmiszer, amit tilos a hűtőben tárolni!

Valószínűleg te is gyakran belefutsz abba a hibába, hogy olyan ételeket is a hűtőbe száműzöl, amik nem odavalók. Most megmutatjuk, hogy miket tilos ott tárolni.


Az egészséges táplálkozás egyik legjobb módja, ha több gyümölcsöt és zöldséget eszel. Ezeket az élelmiszereket azonban legtöbbször lehetetlen sokáig frissen tartani, pedig senki nem akarja az ételt kidobni a pénzt pedig kiszórni az ablakon. De akkor mi a megoldás? Minden zöldséget és gyümölcsöt be kell pakolni a hűtőbe, hogy frissek maradjanak? Sajnos ez nem minden esetben jó ötlet. Az eatingwell cikke szerencsére remekül összefoglalta, hogy mikor kell elkerülni a hűtő használatát, ez most veled is megosztjuk.

Ez is érdekelhet: 10 élelmiszer, amit nem szabad hűtőben tárolni

1. Paradicsom

piros paradicsomok

Fotó: Deniz Altindas / Unsplash


Ha nevelgettél már kis paradicsom palántákat, akkor te is tudod, hogy imádják a meleget, a hideget viszont ki nem állhatják. Ebből következik, hogy a hűtő egyáltalán nem ideális hely a paradicsom számára, ehelyett ajánlott árnyékos helyen vagy a pulton tárolni. A legjobb persze, ha minél hamarabb elfogyasztod őket.

2. Friss fűszernövények

z\u00f6ld f\u0171szern\u00f6v\u00e9nyek egy deszk\u00e1n

Fotó: Kevin Doran / Unsplash


Az olyan friss fűszernövények, mint a bazsalikom, a petrezselyem és a koriander, nem valók a hűtőbe, ott ugyanis hamarabb kiszáradnak. Meghálálják viszont, ha az árnyékos pulton tartod őket, csakúgy, mint a friss virágokat. A bazsalikomot például érdemes egy csésze vízben tárolni, de ne felejtsd el kicserélni a vizet naponta vagy kétnaponta. Rátehetsz egy műanyag zacskót is a fűszernövényre, így ugyanis jobban megőrzi a frissességét. Ne felejts el kis nyílást hagyni a zacskón, hogy a friss levegő könnyen bejuthasson.

3. Burgonya

burgony\u00e1k egy pap\u00edrzacsk\u00f3ban

Fotó: Phil Hearing / Unsplash


A burgonya (az édes is) a hűvös helyeket kedveli, de nem a hideget. Fajtától függetlenül általában 7 fokon érzi magát a legjobban, ami melegebb, mint a hűtő hőmérséklete. Ezenfelül a hűtőben lévő hideg miatt a krumpliban található keményítő gyorsabban válik cukorrá, ami befolyásolja a zöldség ízét, állagát és még a főzést is megnehezíti. Ezért érdemes a krumplit inkább a hűtőn kívül, de hűvös helyen tárolni. Sőt a legtökéletesebb, ha egy papírzacskóba teszed, az ugyanis légáteresztő, így a burgonya tovább eláll.

4. Hagyma

v\u00f6r\u00f6shagym\u00e1k egym\u00e1sra halmozva

Fotó: mayu ken / Unsplash


A nedvesebb hűtő helyett a hagyma a száraz környezetet részesíti előnyben. Szintén fontos tudni, hogy a levegő keringésének hiánya a hagyma korai megromlásához vezet. A burgonya mellett sem ajánlatos tárolni őket, mivel az gázt bocsát ki, ami miatt a hagyma gyorsabban romlik meg. Összefoglalva: a hagymák a hűvös, sötét, jól szellőző és krumplimentes közeget igénylik. A mogyoróhagyma és a metélőhagyma viszont magasabb nedvességtartalmúak, azokat akár a hűtőszekrényben is tárolhatod, így nem fognak kiszáradni.

z\u00f6ld avok\u00e1d\u00f3k egym\u00e1s mellett

Fotó: Hitoshi Namura / Unsplash


A fenti listán szereplő zöldségek tehát nem vágyakoznak a hűtődbe. Ha viszont egy érett avokádó tengődik a konyhapultodon, amit nem tervezel a közeljövőben megenni, akkor azt nyugodtan beteheted a hűtődbe, ezzel ugyanis lelassítod az érési folyamatot.