egy barna hajú nő üveget fog a kezében
Fotó: Krakenimages.com / Shutterstock

Ne vedd meg! Kígyómakrélát, faforgácsot és papírt találtak 3 élelmiszerben

Sajnos rossz hírünk van minden gasztronómiát kedvelő olvasónknak: sok esetben átverés áldozatai vagyunk és nem az kerül a gyomrunkba, amit megígértek.


Nem szeretjük az összeesküvés-elméleteket, de tény, hogy a delish oldalán talált cikk elbizonytalanított minket azzal kapcsolatban, valójában mit is tartalmaznak egyes élelmiszerek. Vigyázz, mert ha tovább olvasol, nem tudsz majd ugyanolyan szemmel nézni kedvenceidre. Mi szóltunk!

Olvasd el ezt is! 3 radioaktív élelmiszer, ami a te hűtődben is ott van

1. Sushi

sushi tekercsek egy t\u00e1lon

Fotó: Natalia Lisovskaya / Shutterstock


Emlékszel arra a fehér tonhaltekercsre, amit úgy szeretsz?

Valószínűleg nincs is benne tonhal. Egy amerikai kutatás szerint szinte alig akad olyan sushi étterem, ahol valódi fehér tonhalat szolgálnak fel az ételekben. Az óceánok úszóbajnokai (elérhetik a 99 kilométer/óra sebességet) helyett valószínűleg escolart (kígyómakréla) kapsz, ami arról híres, hogy napokig tartó emésztési problémákat okoz egyes embereknek...

2. Parmezán sajt

sajt, fadeszka

Fotó: Nitr / Shutterstock


Az igazi parmezán (olaszul parmigiano) az Emilia-Romagna régióból származik.

Egy 2016-os kutatás szerint azonban a legtöbb "100 százalékos parmezán" feliratú termék olcsóbb sajtot tartalmaz, rosszabb esetben még faforgácsot is! Ha nem tudtunk eltántorítani ettől az olasz kemény sajttól, akkor próbálj meg olyat venni, amin szerepel egy "Made in Italy" bélyeg.

3. Méz

m\u00e9z, \u00fcveg

Fotó: Benyamin Bohlouli / Unsplash


Sajnos még a méz sem szent azoknak, akik élelmiszereket hamisítanak. Sokszor előfordul, hogy rengeteg édesítőszerrel vagy kukoricasziruppal turbózzák fel az amúgy méregdrágán értékesített mézes csuprokat. Csak ritka esetben derül ki a turpisság, így az elkövetők megússzák mindenféle büntetés nélkül.

4. Kávé

fekete k\u00e1v\u00e9, m\u0171anyag kan\u00e1l

Fotó Andrea Tummons / Unsplash


Ennél a résznél különösen szomorúak lettünk, mert mi nem tudunk a reggeli kávénk nélkül élni. Több kutatás sajnos megállapította, hogy az őrölt kávéba sokszor pörkölt kukorica, őrölt árpa és még pergament papír is kerül és sajnos nem az aroma, hanem a hígítás kedvéért. A hamisítás még rosszabb az instant kávéknál, amikben cikória, gabona, keményítő és még maláta is megtalálható.

Jobban jársz, ha beszerzel egy strapabíró kávédarálót és saját magad őrlöd a kávébabot.

5. Szárított fűszerek

f\u0171szerek egym\u00e1s mellett

Fotó: Christina Rumpf / Unsplash


Kurkuma? Mint kiderült, inkább őrölt kukoricát tartalmaz. Szerecsendió? Sokszor borssal tarkítják, mert az olcsóbb. Oregánó? Valójában összemorzsolt növényeket tartalmaz. Nem hangzik túl jól, ugye?

6. Szarvasgombás olaj

olaj, \u00fcveg

Fotó: kirpad / Shutterstock


Rossz hírünk van a szarvasgombás olaj szerelmeseinek.

A valódi szarvasgombás olaj túl drága ahhoz, hogy éttermek asztalaira kitegyék. A legtöbb étterem egyébként tisztában is van azzal, hogy az általuk kínált olajban lévő szarvasgombát nem az Albára, vagyis világ legdrágább és legkeresettebb szarvasgomba fajára szakosodott olasz sertések gyűjtötték be, hanem kémiai úton állították elő egy laboratóriumban.