egy nő műanyag dobozokat tart a kezében
Fotó: hedgehog94 / Shutterstock

TOP 5 tárolási trükk, amivel hosszú ideig eltarthatod az élelmiszereket

A folyamatosan emelkedő árak miatt nagy mennyiségben bevásároltál tartós élelmiszerekből? De vajon hogyan tudod őket úgy tárolni, hogy sokáig elálljanak? Megmutatjuk!


Az egekbe szökellő árak elleni egyik legjobb védekezés, ha feltöltöd az otthoni éléskamrádat a legfontosabb élelmiszerekkel. Ám a bevásárlás mellett ugyanolyan fontos, hogy a termékeket megfelelően tárold. A minap rábukkantunk egy olyan cikkre, amiben rengeteg tippet adnak arra, miként tudod sokáig eltartani az élelmiszereket. Mutatjuk, hogy mire gondolunk.

Olvasd el ezt is! 17 élelmiszer, amivel a leghosszabb válságokat is átvészeled

1. Használj újrahasználható edényeket

egy n\u0151 lisztet tartalmaz\u00f3 bef\u0151ttes \u00fcveget tart a kez\u00e9ben

Fotó: VH-studio / Shutterstock


Lehet, hogy furán hangzik, de sok élelmiszer hosszabb ideig friss marad, ha nem az eredeti csomagolásban tárolod. A minőségi műanyag és üveg edények széles választéka egyszerű módot kínál mindenféle ömlesztett élelmiszer tárolására. Ilyen tárolókban tarthatod például a lisztet, a tésztákat és a hüvelyeseket is.

2. Fagyaszd le a szezonális termékeket

zacsk\u00f3kban l\u00e9v\u0151 z\u00f6lds\u00e9gek egy h\u0171t\u0151ben

Fotó: New Africa / Shuuterstock


A friss termékek akkor a legolcsóbbak, ha éppen szezonjuk van. Sőt, ilyenkor tartalmazzák a legtöbb tápanyagot, így még egészségesebbek is, mint máskor.

Szánj időt a zöldségek és gyümölcsök megfelelő lefagyasztására és meglátod, milyen sok pénzt tudsz majd spórolni.

3. Tárold a zöld leveles zöldségeket papírtörlővel

k\u00e1poszta, petrezselyem \u00e9s spen\u00f3t

Fotó: Svetlana Lukienko / Shutterstock


A zöld leveles zöldeket (spenót, kelkáposzta, spárga, rukkola, zeller) nehéz néhány napnál tovább tárolni.

Ha pedig elkezdenek megromlani, akkor szinte lehetetlen a romlásnak indult levelek közül megmenti az ép részeket. Egy közéjük tett papírtörlő viszont felszívja a felesleges nedvességet, így a zöldségek tovább maradnak ropogósak.

4. Tárold a dióféléket és magvakat a fagyasztóban

mandula zacsk\u00f3ban

Fotó: Anton Starikov / Shutterstock


A diófélék magas zsírtartalmúak, így néhány napon belül megromolhatnak, ha nagy hőnek és napfénynek vannak kitéve. A fagyasztóban azonban akár hónapokig is elállnak.

5. Hagyd, hogy a sajt lélegezzen

Fotó: Ahanov Michael / Shutterstock


A sajt gyorsan kiszárad és íztelenné válik, ha nem megfelelő körülmények között tartod.

A sajt tárolásának legjobb módja nem az, ha műanyag zacskóban tárolod, hanem ha például sütőpapírba csomagolod. A papír ugyanis lehetővé teszi, hogy a sajt "lélegezni" tudjon, így megőrzi a textúráját és az ízét is.