emberek állnak sorba bevásárlókocsival

Tárazz be! Leállhat egy tartós élelmiszer szállítása Magyarországra!

A legnagyobb exportőr országban jelentősen csökkent az idei termőterület a soha nem látott szárazság miatt.

A minap jelent meg egy elemzés a Bloomberg gazdasági lap oldalán, ami szerint a rizs lehet a következő hiánytermék a globális élelmiszerpiacon. Ennek oka a súlyos csapadékhiány Indiában.

A világ elsőszámú exportőr országában (40 százalék érkezik innen) az elmúlt három év legkisebb termőterületével vágtak neki a szezonnak. A szárazság miatt 13 százalékkal kevesebb területen vetettek rizst Nyugat-Bengálban és Uttar Pradesh-ben. Ez a két régió adja az indiai rizsexport negyedét.

rizs feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9rban

Fotó: Pille R. Priske / Unsplash

A hírre máris megindultak felfelé az árak, bizonyos fajták két hét alatt 10 százalékot drágultak és a szakértők további 10 százalékos emelkedésre számítanak szeptember elejéig. Sokan eddig abban reménykedtek, a rizs átveheti az orosz-ukrán háború által erősen érintett búza helyét és segítségével enyhíthető lesz a globális élelmiszerválság.

Sok múlik azonban azon, milyen lesz Indiában a monszun időszak. A Bloomberg által megkérdezett egyes mezőgazdasági szakemberek optimistán nyilatkoztak, mondván, a vetést még lehet folytatni. Ráadásul augusztus-szeptemberre már ismét normális csapadékmennyiséget jeleznek előre, ami növelheti a termés mennyiségét.

Szintén nagyban befolyásolhatja az árakat és az ellátást, hogy a rizs jelentős részéből Indiában etanol alapú üzemanyag készül. A kormány most készül felülvizsgálni korábbi rendelkezését, vagyis hogy mekkora mennyiséget tartsanak vissza az ország számára szintén fontos üzemanyag gyártása céljából.