egy nő gondolkodik
Fotó: WAYHOME studio / Shutterstock

Csak így érdemes az élesztőt tárolni!

Lefagyaszthatod az élesztőt? Milyen hosszú ideig szabad a kibontott élesztőt a hűtőben tartani? Ha követed a cikkben leírt tippeket, akkor a lehető leghosszabb ideig fog elállni az élesztőd.


Az egyik legrosszabb érzés az, amikor időt és energiát fordítunk a kenyérsütésre, ám a végén egy lapos és élettelen kenyeret kapunk, mert az élesztő nem volt már elég friss. A simplyrecipes cikkében szereplő tippek neked is garantáltan segíteni fognak.

Ez is érdekelhet: Ez a teendő, ha sütés közben elfogyott a tojás!

Meddig áll el az élesztő?

sz\u00e1raz \u00e9leszt\u0151

Fotó: Karyna Panchenko / Unsplash


Lezárt, bontatlan csomagolásban a száraz élesztő körülbelül 2 évig áll el. A hűtéssel azonban meghosszabbíthatod az élettartamát. Igen jól olvastad, ha a hűtőszekrénybe vagy a fagyasztóba teszed a száraz élesztőt (bontatlan csomagolásban), akkor hosszabb ideig lesz használható.

A felbontott száraz élesztő hűtőszekrényben négy hónapig, fagyasztóban pedig hat hónapig eláll. A friss élesztő ezzel szemben legfeljebb két hétig tartható a hűtőszekrényben, és nem szabad lefagyasztani.

Hogyan tárold a kibontott élesztőt?

t\u00e1rol\u00f3ed\u00e9nyben l\u00e9v\u0151 \u00e9leszt\u0151k

Fotó: Zagorulko Inka / Shutterstock  • Tartsd légmentes tárolóban.
A levegővel való érintkezés lerövidíti az élesztő élettartamát. Ha kis tasakban van az élesztő, akkor nyomj ki annyi levegőt belőle, amennyit csak tudsz, majd ragaszd le. Ezenkívül az élesztőt átteheted egy jól záródó fedővel ellátott üvegedénybe is.
  • Címkézd fel a tárolóedényt.

Írd egy címkére a szavatossági időt és ragaszd rá a tárolóedényre vagy tartályra. Ne felejtsd, hogy a száraz élesztőt négy hónapid tarthatod a hűtőben és hat hónapig a fagyasztóban.

Miért érdemes az élesztőt a fagyasztóban tárolni?

friss \u00e9s sz\u00e1raz \u00e9leszt\u0151 az asztalon

Fotó: Fascinadora / shutterstock


Nincs megegyezés azzal kapcsolatban, hogy valóban érdemes-e lefagyasztani a száraz élesztőt, egyesek szerint ugyanis a fagyasztás inaktívvá teszi az élesztősejteket. Megint mások szerint nem árt a száraz élesztőnek, ha fagyasztóba teszik. Ez ügyben a pékekre érdemes hallgatni, ők általában nagy mennyiségben vásárolnak élesztőt, és bizony szintén a fagyasztásos módszert alkalmazzák.