egy férfi fogja a gyomrát
Fotó: BonNontawat / Shutterstock

9 veszélyes élelmiszer, ami valószínűleg a te hűtődben is megtalálható

Minden bizonnyal a te konyhádban is akad olyan étel, amiről nem is gondolnád, hogy az elfogyasztása veszélyekkel járhat. A listán szereplő ételekkel mindenképpen érdemes óvatosan bánni.Az étel életünk nélkülözhetetlen része, de néha nehéz eldönteni, hogy melyek fogyaszthatók biztonságosan. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint az egyik leggyakoribb probléma a szennyezett ételek fogyasztása miatt kialakuló mérgezés. Egyes ételek kevésbé érzékenyek a szennyeződésekre, míg más ételeket érdemes teljesen elkerülni. Íme néhány meglepő veszélyt rejtő élelmiszer.

1. ​Szerecsendió

szerecsendi\u00f3 \u0151r\u00f6lve \u00e9s eg\u00e9szben

Fotó: pilipphoto/ Shutterstock


Ha reszelünk egy kis szerecsendiót a szószba vagy hozzáadjuk a gnocchi tésztához, akkor nem lesz semmilyen mellékhatása. Nagy adagokban azonban miriszticin mérgezést okozhat. A miriszticin az illóolajban található vegyület, természetes rovarölő szer, nagyobb mennyiségben fejfájást, hányingert, szédülést és a hallucinációt okozhat.

Ritka esetekben pedig akár végzetes is lehet.

2. Földimogyoró

f\u00f6ldimogyor\u00f3 egy t\u00e1lban

Fotó: Fidias Cervantes / Unsplash


A földimogyoró-allergia az egyik leggyakoribb és legveszélyesebb allergia a világon. Míg legtöbbünk élvezheti a csirke satay-t és mogyoróvajat, addig az allergiások számára a következmények akár halálosak is lehetnek. Akár egy kis adag földimogyoró elfogyasztása is a torok súlyos megduzzadásához vezethet, ami lehetetlenné teszi a légzést.

Az allergiások mindig figyelmesen olvassák el az élelmiszerek csomagolását, értesítsék az étterem személyzetét, és tartsanak maguknál megfelelő gyógyszert.

3. Nyers vesebab

vesebabok egym\u00e1sra halmozva

Fotó: Volodymyr Hryshchenko / Unsplash


A nyers vesebab fitohemagglutinin (PHA) nevű toxint, más néven vesebab-lektint tartalmaz, ami mérgező az emberre. Akár már néhány nyers bab elfogyasztása súlyos gyomorfájdalmat, hányingert és hányást okozhat. A tünetek általában gyorsan elmúlnak, néha azonban súlyosabbak is lehetnek.

​4. Római saláta

r\u00f3mai sal\u00e1ta levelek

Fotó: Rayia Soderberg / Unsplash


A leveles zöldek nem tűnnek különösebben veszélyesnek, a ropogós római saláta volt azonban a felelős egy 2018-as nagy Escherichia coli-járványért. Manapság már általában biztonságosnak tekinthetők a római saláták.

Fogyasztás előtt azért mindenképpen jól mosd át a leveleket!

5. ​Nyers kesudió

kesudi\u00f3 egy barna t\u00e1lban

Photo by Mockup Graphics / Unsplash


A legtöbb üzletben található kesudió pucolt, hőkezelt és pörkölt, ezekkel nincs is semmi probléma. A nyers kesudió ezzel szemben egy olyan toxint tartalmaz, ami a mérges szömörcében is megtalálható. Ez a mérgező anyag a héjból származik, lenyelve allergikus reakciókat, égető érzést vagy kiütéseket válthat ki a bőrön.

6. Rebarbara levelek

rebarbara z\u00f6ld levelek feh\u00e9r h\u00e1tt\u00e9r el\u0151tt

Fotó: Diana Taliun / Shutterstock


A rebarbara levelei nem alkalmasak az emberi fogyasztásra. Miért? Azért, mert oxálsavat tartalmaznak, ami oxalát kristályokat képezhet a vesében. A zöld levelek elfogyasztása ezen felül befolyásolhatja a légzést, hányingert okozhat, égető érzést kelthet a szájban és a torokban, sőt szélsőséges esetekben veseelégtelenséghez vezethet.

7. ​Csillaggyümölcs

csillaggy\u00fcm\u00f6lcs barna asztalon

Fotó: vasanty / Shutterstock


A keserédes csillaggyümölcs vagy carambola szintén oxálsavat valamint karamboxint tartalmaz. Legtöbbünknek nem jelentenek gondot, a veseproblémákkal küzdők számára viszont méregnek minősülnek, mivel ők nem tudják ezeket rendesen lebontani. Különösen utóbbi veszélye, a karamboxin ugyanis egyfajta idegméreg.

Néhány ritka esetben akár halálos is lehet.

8. ​Nyers méz

m\u00e9z cseppek feh\u00e9r fel\u00fcleten

Fotó: Jocelyn Morales / Unsplash


A legtöbb boltban kapható mézet pasztörizálják, a – szinte közvetlenül a kaptárból érkező – nyers méz ezért több antioxidánst, vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezeket az előnyöket azonban a kockázatokkal együtt mérlegelni kell, mivel a nyers méz tartalmazhatja a clostridium botulinum nevű baktérium spóráit, amik megtámadják az idegrendszert és úgynevezett botulizmus-mérgezéshez vezethetnek. Ez a ma még gyógyíthatatlan betegség bénulással jár.

9. ​Nyers csírák

cs\u00edr\u00e1k egym\u00e1sra halmozva

Fotó: ABHISHEK HAJARE / Unsplash


A csírákat párás körülmények között termesztik, ami ideális a baktériumok szaporodásához. Több olyan eset is előfordult már, amikor a babcsíra járványkitöréshez vezetett. Az egyik legtragikusabb az a 2011-es E. coli-járvány volt, ami közel 30 ember halálát okozta Németországban. Csak „fogyasztásra kész” feliratú nyers csírát fogyassz – a többit alaposan meg kell főzni.

Gyermekeknek, időseknek és terhes nőknek teljes mértékben kerülendő.

(msn)