egy nő salátát tart a kezében
Fotó: Iryna Inshyna / Shutterstock

Ezért tilos megmosni a boltban vásárolt, csomagolt salátát

Rossz hírünk van: a csomagolt, előre mosott saláta megmosásával több kárt teszel, mint jót...A cikkből az is kiderül, hogy miért.


Tudjuk, hogy nagy a kísértés, hogy elővigyázatosságból a boltban vásárolt, csomagolt, előmosott salátát is leöblítsd egy kis hideg csapvíz alatt, mégis itt az ideje, hogy felhagyj ezzel a szokással. Mondjuk is, hogy miért.

Ez is érdekelhet: Mutasd a csillagjegyed és megmondjuk, mi a helyes táplálkozás...

sal\u00e1ta levelek

Fotó: Tite Zobaran / Unsplash


A „mosott” vagy „fogyasztásra kész” feliratú, zárt zacskóban polcokra kerülő leveles zöldeket azonnal fogyaszthatod. Ha újra megmosod ezeket, akkor megnöveled a kockázatát annak, hogy összeszedi a baktériumokat a mosogatóról, a munkalapról, a vágódeszkáról, a késekről, vagy éppen a szűrőedényről. A mosogató ugyanis tele van baktériumokkal, főleg ha ott mosod a baromfihúst és más nyers húsokat. A probléma az, hogy a salátát általában nyersen eszed meg, tehát nincs esély arra, hogy a potenciálisan káros bacikat a hőkezeléssel semlegesítsd a főzés során.

Hidd el, hogy az előre megmosott saláta fogyasztásra kész. Míg a zacskó saláta elér a hűtődig, addig minimum három tisztítási folyamaton esik át.

sal\u00e1ta a f\u00f6ld\u00f6n

Fotó: Quaritsch Photography / Unsplash


Fontos viszont, hogy ha a piacon mosatlan zöldségeket vásárolsz, azokat meg kell tisztítanod. De mi a rendes módja ennek? Neva Cochran dietetikus és táplálkozási kommunikációs tanácsadó az eatingwell.com oldalnak adott interjúban így fogalmazott erről: „Mielőtt megkezdenéd a saláta tisztítását, moss kezet meleg vízzel és szappannal legalább 20 másodpercig. Ezután forró vízzel és szappannal tisztíts meg minden olyan felületet, amivel a zöldség a mosás folyamán érintkezhet. Ha egy fej salátával dolgozol, akkor először távolítsd el a torzsát vagy a szárat, hogy csak a levelei maradjanak. Válaszd szét a leveleket és egyenként öblítsd le őket hideg folyó csapvíz alatt. Ha ezzel megvagy, akkor tedd át a zöldeket egy szűrőbe és csepegtesd le a felesleges folyadékot, majd szárítsd meg tiszta ruhával vagy papírtörlővel."