rubik kocka kézben

Egyetlen vitaminnal egész életen át karban tartható az agy!

Kutatók szerint egy számos ételünkben megtalálható vitamin lehet a kulcs agyunk frissen tartásában.Régebb óta ismert tény a szakemberek számára, hogy az agyi funkciókat jelentősen segíti a folát. Egészen pontosan ennek fordítottja igaz, a folát hiánya zavarokat okozhat az agyműködésben. Azzal kapcsolatban viszont még nem sok kutatás látott napvilágot, vajon a tartós foláthiány lehet-e okozója az időskori demenciának, vagyis elbutulásnak. (A folát a B9-vitamin természetes formája, nem keverendő össze a folsavval, ami viszont ugyanennek a vitaminnak szintetikus változata.)

Ezt pótolta most a spring.org.uk beszámolója szerint egy brit kutatócsoport, amelynek tagjai 27 ezer 60 és 75 év fölötti idős ember állapotát követték nyomon 10 éven át. A vizsgált csoport tagjainak 13 százalékánál mértek túl alacsony folátszintet a vérben (4,4 nanogramm/milliliter), az ő körükben a vizsgált 10 év alatt 68 százalékkal több személynél jelentek meg demenciára utaló jelek.

A kutatók szerint a folát hiánya miatt megnőtt a homocisztein nevű aminosav termelődés, ami rongálja az agyi ereket, illetve megakadályozza a vér áramlását az agyba.

Mit egyél, ha folátra, vagyis B9-re vágysz?

A B9-vitamin első sorban a zöldségekben található meg. Közülük is kiemelkedik a spenót, feketebab, brokkoli, kelbimbó, spárga, avokádó, zöldborsó. Egy csésze spenót a 15, egy kis adag spárga a 34 százalékát biztosítja a napi szükséges folátbevitelnek. Gyümölcsök közül banánt és papayát egyél, ha folátra vágysz.