barna, sült párnácskák fekete tálon

Egy nap, egy recept: húsos empanadas

Gyorsan begyúrható spanyol tésztabatyu, amiben aztán tetszés szerint variálhatjuk a tölteléket. Vendégvárónak és főételnek egyaránt kiváló.



Hozzávalók

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1,5 dl víz
  • 1 tk. só
  • fél tk. cukor
  • 1 ek. ecet

A töltelékhez

  • 2 nagyobb, egész csirkecomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kaliforniai paprika
  • 1 ek. sűrített paradicsom
  • só, bors, kis római kömény
  • 12 dkg krémsajt
  • 15 dkg reszelt kemény sajt
  • diónyi vaj

Így készül

  1. A hozzávalókat összegyúrva tésztát készítünk, majd hűtőbe tesszük egy órára.
  2. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A megfűszerezett csirkét 220 °C-os sütőben letakarva kb. 40 perc alatt puhára sütjük.
  3. A hagymákat serpenyőben megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kockára vágott paprikát és a fűszereket.
  4. A sült csirkét apró darabkákra vágjuk, összepároljuk a paprikás hagymával, majd hozzáadjuk a paradicsomsűrítményt és a sajtokat.
  5. Ezután a tésztát lisztezett deszkán 1 mm vékonyra nyújtjuk. 10–15 cm átmérőjű köröket szúrunk ki belőle, melyeknek a szélére egy-egy teáskanálnyi tölteléket teszünk. A másik felét megkenjük felvert tojással, és így zárjuk össze félkörré.
  6. A szélüket összenyomkodva a félköröcskék tetejét is kenjük le tojással, hogy pirosak legyenek. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 °C-on 20 perc alatt süssük aranyszínűre.
VINCE-infó: az empanadas végtelen sokféleképpen variálható, a felkészültebb háziasszonyok egyszerre többféle fűszerezésű töltelékkel is előrukkolhatnak.