
Fotó: Juliana Tanchak 🇺🇦 / Unsplash
Egy nap, egy recept: epertorta
2022-04-28
Réteges, piskótás, gyümölcsös, házi eperlekváros. Ez az epertorta mindenki kedvence lesz!
Hozzávalók
A tortalap
- 100 g vaj
- 200 g liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 kiskanál só
- 120 g cukor
- 4 tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 100 ml tej
A töltelék
- 500 g szamóca
- 120 g cukor
- 1 csomag zselatinlap
- 350 g tejszín
- 100 g eperlekvár
Így készül
- Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra. Béleljünk ki sütőpapírral egy tortasütőt.
- Egy tálban keverjük össze a tortalap száraz hozzávalóit. A tojásokat válasszuk szét és a fehérjét verjük kemény habbá. Apránként keverjük a nedves hozzávalókat a szárazhoz, majd forgassuk bele a habot.
- Az így kapott tésztát töltsük a tortaformába, majd süssük meg 30-40 perc alatt. Hűtsük ki és vágjuk 2 vagy 3 lapra, vastagságától függően.
- Egy nagy tálban keverjük össze a szamócát és a cukrot, és hagyjuk állni. A töltelékhez egy kisebb lábasban 2-3 evőkanál vízben áztassuk be a zselatint. 5 perc után kezdjük hevíteni és hagyjuk, hogy felolvadjon.
- A tejszínt habverővel keverjük össze a cukorral, és lassan keverjük hozzá a zselatint is.
- Ha ezzel megvagyunk, kezdjük el rétegezni a tortát: az első lapra tegyünk szamócákat, némi eperlekvárt, majd kanalazzuk rá a zselatinos habot, s erre tegyük a következő lapot. Végül tegyük fél órára hűtőszekrénybe és hidegen tálaljuk.