piros-barna kör alakú sütemény fa deszkán
Fotó: PuzzlePix

Egy nap, egy recept: citromkrémes eperpite

Minden szempontból tökéletes tavaszi sütemény: friss szezonális gyümölcsökkel készül, könnyen összeállítható és nem kell órákig a sütő mellett állni.



Hozzávalók

  • 200 g liszt
  • 2 db citrom
  • 2 tojás
  • 160 g cukor
  • 230 g vaj
  • 150 g eper

Így készül

  1. A liszthez adunk 130 g hideg, apró kockákra vágott vajat és 60 g cukrot, majd éppen csak addig dolgozzuk, míg tésztaállagot kapunk. Fél órán át a hűtőben pihentetjük.
  2. A citromok kifacsart levét és lereszelt héját elkeverjük 100 g cukorral és 2 tojással, majd vízgőz felett (mint amikor csokoládét olvasztunk) folyamatos keverés mellett hagyjuk, hogy besűrűsödjön.
  3. Hozzákeverünk 100 g szoba hőmérsékletű vajat, alaposan elkeverjük és hagyjuk kihűlni.
  4. Elővesszük a tésztát, és félcenti vastag kört nyújtunk belőle. Megkenjük a citromkrémmel, 3 cm szélességben visszahajtjuk a szélét, a tetejére helyezzük a felszeletelt epret és 180 fokra előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
VINCE-tipp: a citromkrémből érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, hiszen használhatjuk édességekhez, de akár egyszerű zabkekszre kenve is kiváló.