barna leves kék edényben, körülötte kenyér
Fotó: PuzzlePix

Egy nap egy recept: csinos gombaleves fokhagymáspirítóssal

A tökéletes krémleves krémesítéséhez nem csak tejszínre van szükség, ennek ékes példája ez a vegyes erdeigombaleves, amibe még egy kis alkohol is kerül.



Hozzávalók

  • 500 g erdei vegyes gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezdfokhagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál friss kakukkfű
  • 2 dl zsíros tejszín
  • 1 dl fehérbor
  • 1 evőkanál vaj
  • só, bors ízlés szerint

Így készül

  1. A hagymákat apróra vágjuk és némi vajon egy lábasban hevíteni kezdjük. Mire megüvegesedik, adjuk hozzá a hámozott, vékony karikákra szelt répát.
  2. A gombákat jól megmossuk és hámozás nélkül, tönkjükkel együtt csinos darabokra vágjuk. A hagymára téve sózzuk-borsozzuk, a kakukkfű leveleit is rászórjuk, s a bort is hozzáadjuk. Közepes hőfokon 5-6 percig pároljuk.
  3. Amikor az illatából ítélve megérett rá, vegyünk ki a gombából pár kanálnyit, és tegyük félre. Ezzel díszítjük majd a tálalt levest.
  4. Öntsük fel 7-8 dl vízzel vagy alaplével, és 20-30 perc alatt főzzük meg teljesen. Botmixerrel dolgozzuk simává, és még a tűz feletti utolsó perceiben adjuk hozzá a tejszínt is.
  5. Félbevágott fokhagymagerezddel bekent pirítóssal kínáljuk.