
Fotó: PuzzlePix
Egy nap egy recept: csinos gombaleves fokhagymáspirítóssal
2021-11-15
A tökéletes krémleves krémesítéséhez nem csak tejszínre van szükség, ennek ékes példája ez a vegyes erdeigombaleves, amibe még egy kis alkohol is kerül.
Hozzávalók
- 500 g erdei vegyes gomba
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezdfokhagyma
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál friss kakukkfű
- 2 dl zsíros tejszín
- 1 dl fehérbor
- 1 evőkanál vaj
- só, bors ízlés szerint
Így készül
- A hagymákat apróra vágjuk és némi vajon egy lábasban hevíteni kezdjük. Mire megüvegesedik, adjuk hozzá a hámozott, vékony karikákra szelt répát.
- A gombákat jól megmossuk és hámozás nélkül, tönkjükkel együtt csinos darabokra vágjuk. A hagymára téve sózzuk-borsozzuk, a kakukkfű leveleit is rászórjuk, s a bort is hozzáadjuk. Közepes hőfokon 5-6 percig pároljuk.
- Amikor az illatából ítélve megérett rá, vegyünk ki a gombából pár kanálnyit, és tegyük félre. Ezzel díszítjük majd a tálalt levest.
- Öntsük fel 7-8 dl vízzel vagy alaplével, és 20-30 perc alatt főzzük meg teljesen. Botmixerrel dolgozzuk simává, és még a tűz feletti utolsó perceiben adjuk hozzá a tejszínt is.
- Félbevágott fokhagymagerezddel bekent pirítóssal kínáljuk.