rizibizi egy fa tálban

Szomorú, de igaz: az egyik hungarikumnak hitt köretünk nem is magyar!

Szomorú, de igaz: az itthon rizibiziként ismert köret nem magyar találmány. Az eredeti recepthez képest azért sokat változtattunk rajta.


Magyarországon minden generáció gyerekkorát végigkíséri egy klasszikus köret: a rizibizi. A mai napig az általános iskolai menzától kezdve a vasárnapi családi ebédekig velünk van. Az iskolai menzákon csak ritkán lehetett kiszorítani a legendás köretet a rántott hús mellől, és számos otthoni ebédet mentett már meg, ha gyorsan kellett valamit az asztalra rakni.

A képlet egyszerű: rizs és pár szem borsó. Még akkor is jó emlékeink vannak a rizibiziről, ha legtöbbször a rizs túl száraz volt, borsót pedig csak nyomokban tartalmazott. Legalább a miénk, gondolhattuk.

A hamuesgyemant.hu cikkéből azonban kiderül, a rizibizi eredetileg Olaszországban készült étel, és egyáltalán nem egy köretről van szó. Az ugyan tény, hogy a magyar konyha úgy honosította köretként, hogy már-már saját receptnek tekinthetjük, mindazonáltal a rizsen és a borsón kívül semmi nem egyezik az olasz változattal.

A mediterrán országban egyfajta előételként, sűrű rizottóféleségként fogyasztják, rengeteg zöldséggel. Azonban nem lehet teljesen a rizottóhoz hasonlítani, szimplán egy egyszerű egytálétel – akár egy sűrű leves.

Az olaszul risi e bisi (rizs és borsó) névre hallgató fogás egyik jellegzetessége, hogy piacon vásárolt friss, zsenge borsóból készül, amit Olaszországban termesztenek.

A nevéből is kiderül: az eredeti recept nem tartalmaz mást csak rizst és borsót, de a húskedvelők nyugodtan rakhatnak bele kockára vágott szalonnát is, illetve hagymával és petrezselyemmel is kiegészíthetik.

Az eredeti rizibizi

Fotó: Shutterstock

Az interneten egyébként számos recept megtalálható az eredeti, olasz rizibiziről.