
Ne a mikróban melegítsd az ételt, ha jót akarsz!
Rengeteg érv szól a mikrohullámú sütő mellett, de számos érv van ellene is. Nagyon nem mindegy, mit és hogyan akarsz melegíteni benne.
Lelkes rajongója vagy a mikrohullámú sütőnek? Lehet, meglepődsz, de a mikrohullámú sütő nem az egyetlen hatékony eszköz az étel újramelegítésére. Valójában káros hatással lehet az étel ízére és állagára.
Ezt is olvasd el! Mindig legyen ecet a tűzhelyed közelében! Mutatjuk, miért
Miért ne használj mikrohullámú sütőt a maradékok felmelegítésére?
Fotó: Stepan Kulyk / Unsplash
Az egyik legjobb dolog a mikrohullámú sütőben, hogy pillanatok alatt felmelegítheted vele az ételt. Ennek a kényelemnek azonban ára van. Amikor az ételt mikrohullámú sütőben melegíted, a hullámok hatására az ételben lévő vízmolekulák gyorsan mozogni kezdenek, a súrlódástól pedig felmelegednek (ahogy a két tenyerünk, ha összedörzsöljük őket). Ez fontos tápanyagok és ízek elvesztéséhez vezethet. Továbbá a mikrohullámú sütőtől az étel kiszárad és rágós lesz. Ráadásul, ha bizonyos műanyag edényekben melegíted az ételt, akkor káros méreganyagok kerülhetnek bele.
Többféleképpen felmelegítheted az ételeket. Az, hogy melyik módszert érdemes használnod, attól függ, milyen ételt melegítesz. Íme néhány módszer, amiket használhatsz.
Sütő
Fotó: Louis Hansel / Unsplash
A sütő a legjobb módja annak, hogy felmelegítsd az ételt, odabent ugyanis egyenletesen oszlik el a hő, így nem áll fenn a kiszáradás veszélye. Ha rakott vagy sült ételt melegítesz, akkor a sütő a legtökéletesebb megoldás. Melegítsd elő a sütőt 170 fokra és tedd be az ételt 10-20 percre. Ne feledd az ételt alufóliával lefedni, különben túl sok nedvességet veszíthet és kiszáradhat.
Forrólevegős sütő
Fotó: leungchopan / Shutterstock
Ha forrólevegős sütőd van, akkor ezzel is nagyszerűen felmelegítheted az ételeket. Ez a berendezés is egyenletesen osztja el a hőt, így megakadályozva, hogy az étel kiszáradjon vagy megégjen. Állítsd a sütőt 170 fokra és melegítsd az ételt 3-5 percig, vagy amíg fel nem melegszik.
Ezeket ne felejtsd el
Fotó: Amanda Lim / Unsplash
Amikor az ételt sütőben, főzőlapon vagy forrólevegős sütőben melegíted, akkor feltétlenül takard le alufóliával. Miért? Mert ez segít megőrizni az étel nedvességet, és megakadályozza a kiszáradást.
Ha az ételt sütőben melegíted, akkor ügyelj a megfelelő hőmérsékletre. Ha olyasmit melegítesz, mint például a rakott krumpli, akkor állítsd a sütőt 170 fokra, ha pedig csirkét, akkor 190 fokra. Figyelj oda a megfelelő sütési időre is, hiszen te sem akarsz félig felmelegített ételt fogyasztani, ugye?
- 10 élelmiszer, amit nem szabad hűtőben tárolni - Vince ›
- 7 ajándékötlet gyerekeknek, akik imádnak főzni - Vince ›
- 10 ételhez kapcsolódó babonánk: tojás, banán, szőlő és a többiek ... ›
- Csak az itt bemutatott 4 módszerrel érdemes a rizst újramelegíteni ›
- Erre aligha gondoltál: így használd a fagyasztót főzéshez! - Vince ›
- Messze ez a legegyszerűbb módszer az ételszag eltüntetésére - Vince ›
- Hibák, amiket soha ne kövess el, amikor tisztítod a sütőt, mert ... ›