egy nő süteményt eszik

Van egy jó hírünk az ételallergiával kapcsolatban!

Mi a különbség az ételintolerancia és az ételallergia között? Melyek a leggyakoribb gyermekkori allergiák? A cikkből ezekre a kérdésekre is megkapod a választ.A tej elfogyasztása után fellépő enyhe bőrkiütéstől az anafilaxiás sokkig (az allergiás reakció legsúlyosabb, fulladással, szapora pulzussal, eszméletvesztéssel járó formája) az ételallergia sokféle lehet. Egy biztos: a legjobb esetben is kellemetlen, legrosszabb esetben pedig életveszélyes. De vannak olyan ételallergiák, amelyekből kinőhetünk? A bbc.co.uk oldalán megjelent cikk ennek segített utánajárni.

Ez is érdekelhet: Veszélyes ételek, amiket jobb, ha ismersz

Mi a különbség az ételallergia és az ételintolerancia között?

mandula di\u00f3

Fotó: Pratik Bachhav / Unsplash


Ételintolerancia esetén bizonyos élelmiszerek fogyasztásakor a szervezet kémiai egyensúlya felborul, ami puffadást, gyomorpanaszokat, kiütéseket vagy viszketést okoz. Ezek a reakciók általában nem életveszélyesek, de még így is megterhelik a szervezetet.

Az élelmiszerallergia fellépésekor az immunrendszer válaszreakciót hoz létre az általa nem biztonságosnak ítélt ételben lévő fehérjékkel szemben. Az ételallergiát azért tekintik nagyon veszélyesnek, mert míg egyeseknél az allergiás reakció viszonylag enyhe, addig másoknál gyorsan súlyosbodik és életveszélyessé válik. Ráadásul akadnak olyanok is, akiknél utóbbihoz már egy kis mennyiség is elegendő.

Ezért találhatók a csomagoláson olyan figyelmeztetések, mint például a „nyomokban dióféléket tartalmazhat”.

Melyek a leggyakoribb gyermekkori allergiák?

egy kisl\u00e1ny toj\u00e1sokat tart a kez\u00e9ben

Fotó: Hannah Tasker / Unsplash


Csecsemőknél és gyermekeknél a leggyakoribb ételallergia a tehéntej- és a tojásallergia, illetve a földimogyoró-, a dió- és a szezámmag-allergia.

Az ételallergiára utaló jelek közé tartozik a zihálás és a duzzanat, ami különösen az arcon, a szájban vagy a torokban jelentkezik. Egyes tünetek mindazonáltal könnyen összetéveszthetők az intolerancia tüneteivel – ilyen például a kiütés, bőrviszketés, hasmenés és rosszullét. Éppen ezért fontos, hogy az allergiát mindig szakember azonosítsa be. Sok esetben nem tudni, hogy egyes embereknél miért alakul ki az allergia, ám több kutatás szerint a súlyosan ekcémás gyermekeknél nagyobb az ételallergia kialakulásának kockázata, mivel a bőrön keresztül az allergének könnyen bejuthatnak a bőrbe.

Milyen allergiákból lehet kinőni?

egy f\u00e9rfi toj\u00e1sos kenyeret tart

Fotó: Adam Bartoszewicz / Unsplash


A jó hír az, hogy sokan kinőnek az ételallergiájukból, de ez valójában attól függ, mire allergiásak. A tehéntej-, tojás-, búza- és szójaallergiából gyakran ki lehet nőni, ám a földimogyoró-, a dió-, a szezám-, a hal- és a kagylóallergia sokkal tartósabb, általában egész életen át az emberrel marad.

Ha szeretnéd kideríteni, vajon elmúlt-e az allergiád, akkor mindenképpen fordulj orvoshoz, aki majd biztonságos körülmények között elvégzi a szükséges vizsgálatokat.