konzerv kukorica, villa
Fotó: Chatham172 / Shutterstock

Egy hétköznapi aranybarna finomság csodát tesz a konzerv ételek ízével!

A konyhában található konzervdobozokat általában csak vészhelyzet esetén szokták kinyitni az emberek, pedig egy trükk segítségével pár perc alatt mennyei fogás készíthető belőlük.


Sokan alábecsülik a konzerv ételeket, pedig sok esetben ugyanolyan táplálóak, mint a friss és fagyasztott élelmiszerek, a konzerválás ugyanis sok tápanyagot megőriz. Az ásványi anyagok, zsírban oldódó vitaminok, fehérje, zsír és szénhidrát mennyisége szinte változatlan marad a konzerválási folyamatok során. Azt tehát most tisztáztuk, hogy a konzerv kaják egészségesek, de még hátra van a tökéletes elkészítési módjuk, íme!

konzervdobozok polcokra pakolva

Fotó: Claudio Schwarz / Unsplash


Mint a lifehacker cikkéből kiderült, a konzerv élelmiszereket teljesen új szintre lehet emelni, ha egy kis vajat is felhasználsz az elkészítésük során. Sőt, ha a vajat megbarnítod (karamellizálás), akkor még finomabb lesz a végeredmény. A folyamat során ugyanis az aranyszínű vajban található fehérjék egyfajta diós ízt kapnak. Az eljárás egyáltalán nem bonyolult, de nagyon oda kell figyelni, mert a vaj nagyon gyorsan odaég.

A vaj az egyik legrégebbi tejtermék, már az ókori görögök is ismerték. A Bibliában is felbukkan, Ábrahám a három férfi megvendégelésekor felszolgált vajat. Szerepel Dávid történetében is a juhtúróval és a tehénsajttal együtt. A vaj sokáig a jólét szimbólumának számított.

Hogyan készül a különleges barna vaj? 

barnasz\u00edn\u0171 vaj, kan\u00e1l

Fotó: Candice Bell / Shutterstock


Helyezd a (sózatlan) vajat egy serpenyőbe és kezdd el felolvasztani közepes lángon. Folyamatosan kevergesd, hogy ne égjen oda. Addig főzd a vajat, amíg mély borostyánszínűvé (aranybarnává) nem válik, majd add hozzá a konzerv zöldségeket, és jó alaposan keverd őket össze. Ízlés szerint sózd, borsozd.

feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9r, s\u00e1rga kukorica, fakan\u00e1l

Fotó: Nor Gal / Shutterstock


Milyen zöldségekkel érdemes összekeverni a vajat? Zöldborsóval, babbal, gombával, kukoricával és sárgarépával is tökéletesen harmonizál.
konzervz\u00f6lds\u00e9gek

Fotó: Steve Cukrov / Shutterstock


Ha szeretnéd, hogy az elkészült étel olyan fényűzőnek tűnjön, mintha egy étteremben készítették volna, akkor tegyél félre egy keveset a megbarnított vajból és tálaláskor csepegtesd a fogás tetejére. A látvány kedvéért még egy kevés fűszernövényt vaj paprikát is szórhatsz az ételre.