két ember ételt eszik

Magyar is szerepel Európa TOP 5 legbizarrabb étele között

Itt az ideje, hogy körbeutazd Európát és megismerd a kontinens legelképesztőbb ételeit.


Ha Európában utazgatnak az emberek, akkor általában a legfelkapottabb finomságokat szokták kipróbálni, ilyen például a nápolyi pizza vagy a londoni fish and chips. Nem is sejtik, hogy az öreg kontinens rejtegeti a világ legbizarrabb ételeinek egy jelentős részét. Az alábbi listán most ezeket a fura fogásokat szedtük össze, íme!

Ez is érdekelhet: Veszélyes ételek, amiket jobb, ha ismersz

1. Surströmming


A svéd surströmming gyártói azt tanácsolják, hogy a savanyított heringet tartalmazó konzervdobozt csak víz alatt nyissák ki az emberek, mivel szörnyű orrfacsaró bűzzel rendelkezik az étel.

A szagos halat hetekig erjesztik – ez a folyamat tovább folytatódik a szupermarket polcain pihenő konzervdobozokban, amik emiatt láthatóan eldeformálódnak. Érdekesség, hogy egyes légitársaságok a robbanásveszély miatt betiltották a surströmming repülőgépeken történő szállítását - olvasható a dw oldalán.

2. Hákarl


A grönlandi cápa vagy Somniosus microcephalus egyedei akár a 400 éves kort elérhetik.

Kivéve persze, ha "hákarlként" tányérra kerülnek. Míg a cápa húsa frissen mérgező, ha elássuk vagy hetekig hagyjuk egy dobozban erjedni, akkor ehetővé válik. A világ legrosszabb ízű ételének titulált hákarlnak gumiszerű állaga és ammóniához hasonló íze van. Ettől függetlenül egy igazi ínyencségnek számít Izlandon.

3. Bikahere


Valódi közép-európai "ínyencség". Egykor hazánkban is elterjedtnek számított, a "hentesek eledelének" is nevezték, mivel ők előszeretettel fogyasztották a bikaherét. Napjainkban már igazi ínyencségnek számít, így csak nagyon ritkán lehet éttermekben megkóstolni.

Nagy kár, hiszen az ínyencek leírásai szerint a bikahere nagyon kellemes állagú, mindemellett pedig finom diós ízvilággal rendelkezik.

4. Labskaus


Ennek az észak-németországi tengerész ételnek az összetevői teljesen hétköznapinak tűnnek: burgonya, cékla, hús és hal.

Ezeket az alapanyagokat azonban ledarálják, így a végeredmény már nem túl étvágygerjesztő sok ember számára. A Labskaust ezért gyakran inkább egy méretes tükörtojás alá rejtik. De miért is kell ledarálni ezeket az összetevőket? Korábban említettük, hogy egy tengerész fogásról van szó, amit valószínűleg a 16. században találtak fel, ugyanis a matrózok vitaminhiány miatt elvesztették a fogaik nagy részét, így csak pépesített ételt tudtak fogyasztani. Ahogy mondani szokás, a többi már történelem.

5. Casu marzu


Listánk legvégére hagytuk a legdurvább európai ételt, a casu marzut.

Az olaszországi Szardínia szigetén található különlegességet "rohadt sajtnak" is szokták nevezik. Miért? A készítési folyamat során meleg, nedves helyre teszik a sajtot, hogy a legyek petéket rakjanak le benne. A kukacok aztán elkezdik átrágni magukat a juhsajton, aminek végül puhább textúrája és erős aromája lesz. A sajtot aztán lehűtik, hogy a kukacok elpusztuljanak. A lárvák azonban túlélhetik a hűtést és a sajt elfogyasztását is, ez pedig úgynevezett légynyüvességet okozhat az embereknél, ami perforációt (átlyukadás) eredményez a belekben. Bár a bizarr finomság hivatalosan betiltott az EU-ban, sok szardíniai nem akar lemondani erről az egyedülállóan "rothadó" sajtról.