ételhulladék egy kukában

Te is tehetsz azért, hogy kevesebb ételhulladék legyen.

Fotó: Thomas Holt / Shutterstock

5 módszer, amivel csökkentheted az otthoni ételhulladék mennyiségét

Úgy gondolod, te nem pazarolsz élelmiszert? Sajnos rossz hírünk van. A maradék rizs vagy zöldségvég is ételhulladéknak számít. Aggodalomra azonban semmi ok, mert most mutatunk pár megoldást a hasznosításukra.


Az élelmiszer-pazarlás hatalmas energia- és vízveszteséget eredményez, mivel az elpazarolt élelmiszert is elő kell állítani. Szakemberek szerint nagyon fontos lenne, hogy minél több ember alkalmazza a maradékok csökkentésének módszereit. Ha így teszünk, akkor energiatakarékosabbak leszünk, sőt még a globális felmelegedést is jobban tudjuk kontrollálni.

feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9rr\u00f3l \u00e9telt dobnak a szemetesbe

Rengeteg ételt kidobunk.

Fotó: nito / Shutterstock


Magyarországon évente nagyjából 2 millió tonna élelmiszer kerül a kukába és ennek a mennyiségnek a harmada a háztartásokban keletkezik.

Egy magyar állampolgár hozzávetőlegesen 70 kilogramm élelmiszert dob ki a szemétbe évente. Ezek fele a még megmenthető kategóriába tartozik, ugyanis a kukába kerülő élelmiszerek nagy része készétel, zöldség, gyümölcs vagy kenyér.

1. Tervezz előre

feh\u00e9r sz\u00edn\u0171 napt\u00e1rban sz\u00e1mok

Rend a lelke mindennek!

Fotó: Behnam Norouzi / Unsplash


Az otthoni élelmiszer-pazarlás csökkentésének egyik legjobb módja az étkezés előre megtervezése. A heti étkezések megtervezése lehetővé teszi a rendelkezésre álló összetevők felhasználását.

Sőt, ha előre megtervezed a heti menüt, akkor a vásárlás is egyszerűbbé és hatékonyabbá válik, mivel csak olyan összetevőket vásárolsz, amiket rögtön és biztosan fel is használsz. Az otthon elpazarolt élelmiszerek körülbelül 15 százaléka tartalmaz olyan termékeket, amik már lejártak, de soha nem is nyitották ki őket.

A gondosan megtervezett bevásárlólista azt is megakadályozza, hogy emlékezetből vásárolj, ami általában azt eredményezi, hogy bizonyos dolgokból nem lesz elég, másokból meg túl sok lesz.

2. Tudd, hogy milyen élelmiszerek vannak otthon!

egy n\u0151 a h\u0171t\u0151 el\u0151tt \u00e1ll \u00e9s fogja a fej\u00e9t

Ne zsúfold tele a hűtőszekrényt!

Fotó: Andrey_Popov / Shutterstock


A zsúfolt hűtőszekrény pazarláshoz vezethet, mert a friss élelmiszerek a polcok és fiókok hátuljában rekednek, emiatt pedig könnyen elfeledkezel arról, hogy mi is van a hűtőben. A kinyitott sajtcsomagokon megjelenik a penész, a friss termékek megfakulnak. A hűtőben megbújó élelmiszerek helyett aztán újakat veszel, míg végül az elfedett cikkek megromlanak.

Rendszeresen ellenőrizd, hogy milyen termékek lapulnak a hűtőszekrényben és a szekrényekben.

Ösztönözd a családtagokat is, hogy egyék meg, vagy használják fel a felhalmozott ételeket alapanyagként a következő főzéskor. Rendszerezheted a hűtődet, spájzodat akár a frissesség alapján.

3. Fagyaszd le a felesleges zöldségeket

z\u00f6lds\u00e9gek egym\u00e1sra halmozva

Ezentúl semmit sem kell kidobnod!

Fotó: Nathan Dumlao / Unsplash


Természetesen néha előfordul, hogy valakinél rengeteg zöldség vagy gyümölcs halmozódik fel. Ez történhet például egy kerti szüretelés után, vagy ha a szezonális kedvezmények miatt jól bevásárolunk valamiből. Pánikra semmi ok, ugyanis a felesleges termékek tárolásának nagyszerű módja a fagyasztás.

A fagyasztó korlátozott helyének kihasználása érdekében a zöldségeket feldarabolhatjuk és fagyasztózacskókba tehetjük.

4. Dolgozd fel a felesleges vagy sérült termékeket!

f\u00f6ld\u00f6n hever\u0151 romlott alm\u00e1k

Készíts gyümölcs chipset!

Fotó: Joshua Hoehne / Unsplash


Ha rendelkezel egy gyorsfőzővel, akkor meglehetősen egyszerű a termékek felhasználása az őszi-téli hónapokban. Az almafelesleg kezelésének egyszerű módja, ha almamártást készítesz belőlük.

Egy aszalógép segítségével akár gyümölcsök és zöldségek széles választékát tudod megaszalni, vagyis tartósítani.

5. Komposztáld a konyhai hulladékot!

otthoni komposzt\u00e1l\u00e1s

Egyszerű és gyors megoldás!

Fotó: Sage


Az élelmiszerhulladék komposztálása egyszerű, és ez a legjobb módja annak, hogy saját kiváló minőségű, olcsó műtrágyát állíts elő. Ebben segíthetnek az itthon is beszerezhető komposztáló gépek.

A gép a kidobásra szánt élelmiszereket körülbelül 4-6 óra alatt képes nagyjából 0,4 liter, vagyis egy kólásdoboz térfogatú komposztanyaggá alakítani. Természetesen a működési idő attól is függ, mekkora a komposztálásra szánt ételek mennyisége. Az első fázisban a gép kiszárítja az ételmaradékokat, a második lépésben apró darabokra darálja a benne lévő ételeket, a harmadik lépésben pedig lehűti az "ökocsipszet" vagy komposztanyagot.

A saját gyártású komposztanyagot használhatod a kertben, vagy növényeid és virágaid trágyázására.

A komposztálás segítségével, egy átlagos háztartás nagyjából 80 százalékkal csökkentheti az ökológiai lábnyomát.