egy nő meglepődötten áll tállal a kezében
Fotó: Krakenimages.com / Shutterstock

Ételek, amik külön-külön ártalmatlanok, együtt viszont beteggé tesznek

Tudtad, hogy a sajtos pizza és a hideg kóla együtt komoly problémákat okozhat a gyomrodban? És sajnos nem ez az egyetlen kedvelt párosítás, amit nem lenne szabad együtt fogyasztani.


Még mi is meglepődtünk, amiért olyan egészségtelen ételkombinációk is szerepelnek az india.com cikk listáján, amit mi is nagy előszeretettel szoktunk fogyasztani. Mutatjuk!

Ez is érdekelhet: Veszélyes ételek, amiket jobb, ha ismersz

1. Magas fehérjetartalmú ételek

k\u00f6nyv narancsl\u00e9 toj\u00e1sr\u00e1ntotta bacon

Fotó: Thought Catalog / Unsplash


A tojás és a bacon duója igen népszerű reggeli étel, de tanácsos elkerülni ezt a kombinációt. Miért? Mert mindkét étel magas fehérjetartalmú, így megemésztésük hosszabb ideig tart. Először könnyű fehérjét (hajdina, gomba) egyél, aztán jöhet a hús.

​2. Citrusfélék és tej

m\u0171zli citrom ban\u00e1n

Fotó: Roman Grachev / Unsplash


A tej megemésztése eleve hosszú ideig tart, ami sok munkát igényel a szervezetedtől. Ezenfelül, ha a tejet a citrusfélékkel fogyasztod, kellemetlen gyomorégésben lesz részed.

3. Tej és banán

turmixok egym\u00e1s mellett

Fotó: Brenda Godinez / Unsplash


A tej és a banán kombinációja szintén megterheli a szervezetet, mivel hosszú időt vesz igénybe az emésztése. Amíg az étel emésztődik, fáradtságot fogsz tapasztalni. Ha szereted a banános turmixokat, akkor adj hozzájuk egy csipet fahéjat vagy szerecsendióport, hogy elősegítsd az emésztést.

4. Gyümölcsök és ételek kombinációja

megter\u00edtett asztal, poharak, gy\u00fcm\u00f6lcs\u00f6k

Fotó: Maddi Bazzocco / Unsplash


Igaz, hogy a gyümölcsöket könnyen megemésztjük, de az étel, amit velük együtt fogyasztunk el, már több időt igényel. Vagyis miközben az ételt emészti a szervezeted, addig a gyümölcs már erjedni kezd. Inkább ne egyél a fő étkezés közben vagy közvetlenül utána gyümölcsöt.

5. ​Sajtos étel és hideg ital

pizz\u00e1k \u00e9s egy doboz coca-cola

Fotó: Beyza Nur Kocaosmanoğlu / Unsplash


Ki ne szeretné a pizzát egy jó hideg kólával? Bármennyire is csábítóan hangzik, sajnos ez a kombináció sem tesz jót az egészségnek. Kerüld a hideg italok sajtos étellel való kombinálását, ellenkező esetben az ételnek sok időre lesz szüksége a felszívódáshoz, ez pedig kellemetlen érzést és gyomorfájdalmat okoz.