különböző színű ételek fehér tányéron, fa asztalon
Fotó: Jed Owen / Unsplash

4 szabályt be kell tartanod, ha meg akarod enni az ünnepről maradt ételeket

A megmaradt étel hamar romlásnak indulhat, ha nem végzel el bizonyos egyszerű óvintézkedéseket.


Ünnepekkor és különösen karácsonykor mindenki szeret bőségesen főzni, hogy mindenkinek biztosan jusson mindenből az asztal körül. Ilyenkor óhatatlanul több a maradék, amit akár csak napokkal később vennénk elő. Az alábbiakban azt mutatjuk be a foodsafetynews.com iránymutatásai alapján, hogyan tárold és melegítsd újra a maradék ételt, hogy biztosan ne legyen bajod tőle.

A két órás szabály

Minden romlandó ételnek az elkészülte után 2 órán belül a hűtőben a helye. Szobahőmérsékleten a kártékony baktériumok gyorsan szaporodnak. Ha túl sokáig kint hagytad a friss ételt a vacsora után, akkor már ne is próbáld megmenteni – és ne adjál belőle útravalóul a vendégeknek se!

Kicsi és vékony falú tárolóedényeket használj

A kis űrtartalmú, vékony falú tárolóedényekben gyorsabban lehűl a maradék, ami által tovább eltartható lesz.

4 napos szabály

Vagy edd meg a maradékot 4 napon belül, vagy ha erre nem látsz esélyt, akkor inkább fagyaszd le. A kártevők (a listeriát és a Hepatitis A-t leszámítva) nem élnek meg 0 fok alatt. Amikor újra előveszed, legalább 70 Celsius fokra melegítsd fel az ételt.

Melegítés

Egyenletesen melegítsd fel az egész maradékot az előző pontban említett 70 Celsius fokra, ne használj kuktát. Szószokat, leveseket, mártásokat forrald fel.