Meglepő dologgal trükköznek az éttermek

2023. augusztus 03.

Érdemes odafigyelni, mert alig észrevehető dolgokkal befolyásolják, mennyit fogyasztunk és mennyi időt töltünk náluk.

Mikor választunk, első sorban az alapján döntünk, milyen ételek közül tudunk majd válogatni. Pedig az viszont csak egy részét teszik ki az élménynek. Ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat, tagadhatatlanul hozzájárulnak olyan tényezők, mint a dekoráció, a személyzet vagy éppen az étteremben játszott zenék.

Aki rendszeresen jár éttermekbe, pontosan tudja, hogy nagyon nem mindegy, milyen zene szól a háttérben. A medium írásából kiderült, a zene nemcsak a fogyasztásunkat, hanem az általunk fogyasztott ételek ízét is befolyásolhatja. A cikk szerint a különböző külső tényezők nagyban befolyásolhatják, mennyit, meddig és milyen ütemben eszünk. Kutatások szerint, ha zenét hallgatunk evés közben, megnövekszik az étel- és italfogyasztásunk, és átlagosan jóval több időt is töltünk az étkezéssel. Ráadásul, a Bishop’s Egyetem kutatásából az is kiderült, hogy gyorsabb ritmusú zene hatására az emberek gyorsabban is rágnak. Ennek megfelelően lassabb tempó esetében lassabban eszünk, viszont emellé több italt fogyasztunk.

Az éttermekben sem véletlenül szólnak az adott lejátszási listák (van, ahol DJ-t kérnek fel a tracklist összeállítására). A zene köztudottan érzelmi reakciókat vált ki az emberekből. Belátható, minél jobban tetszik valakinek egy vendéglátóhelyen a muzsika, annál valószínűbb, hogy jó véleménnyel lép majd ki az ajtón.

Étterem és zene kapcsolata

De hogyan működik mindez? A dialbrodo cikkének magyarázata szerint a zene sajátos rezgései képesek módosítani bizonyos kémiai egyensúlyhiányokat a szervezetünkben. Ezért fordulhat elő, hogy bizonyos dallamok szorongásoldó hatással bírnak, míg mások azáltal is csökkenthetik a megélt stresszt, hogy ritmusban tükröznek egy-egy érzelmet. Mivel az ízlelés és a hallás is az érzékszerveket veszi igénybe, a zene melletti evéssel vagy főzéssel a szervezetünk egyfajta kapcsolatot alakít ki a két érzékszerv között. Emiatt lehetséges, hogy a dallamok hozzájárulnak ahhoz, milyennek érzünk egy adott ételt.

Az angliai University of Oxford erre specializálódott Crossmodal Laboratory részlege számos kutatást végzett a témában. Az egyik során a résztvevőket arra kérték, zene mellett rágcsáljanak cukorkákat. Az eredmény azt mutatta, a mélyebb frekvenciák megnövelték a keserű ízek érzékelését, míg a magasak felerősítették az édes ízeket. És ez még nem minden. A túl hangos zene az egészségtelen ételek fogyasztására készteti az embereket, miközben azt az időt is befolyásolja, amennyit hajlandóak vagyunk várni egy ételre.

Egy étteremben az ideális lejátszási listának így egyrészt összhangban kell lennie a konyhával – modern menühöz modern számok szóljanak. Másrészt viszont a zeneszámoknak követniük kell a fogyasztás ütemét. Azaz ahhoz, hogy a vendégek a legjobb hangulatban távozzanak, érdemes a fogyasztás előrehaladtával egyre energikusabb számokat lejátszani.

Címlapfotó: mikeshen / Unsplash