vágódeszka ételekkel

Örök életű lesz a vágódeszkád, ha egy dolgot NEM csinálsz vele!

Ha hosszú életet szánsz a vágódeszkádnak, úgy is kell bánnod vele. Az ápolásának a kulcsa nem a tisztítás, hanem ami utána jön.


Ki ne lepődött volna már meg a látványtól, amikor hosszabb idő után elővette a szekrény mélyéről az egyik elfeledett fa vágódeszkáját? A deszka kissé instabil és még görbe is. Mindez a legjobbakkal is megtörténik – profikkal és otthoni szakácsokkal egyaránt.

Legtöbben ebben az állapotában is használjuk tovább – legalábbis addig, amíg a deszka alá tett nedves konyharuha sem tudja már stabilan tartani. A Kitchn cikke viszont állítja, van egy egyszerű trükk, amivel eleve elkerülheted, hogy mindez megtörténjen.

A cikkben nem azt taglalják, hogyan olajozd a fa vágódeszkát, ahogy azt se, hogyan mosd el – bár azt azért megemlítik, hogy a mosogatógép semmiképpen nem ajánlott. A titok a deszka szárításának módjában van.

Miután kézzel megmostad a vágódeszkádat, tiszta konyharuhával itasd le, hogy a lehető legtöbb nedvességet eltávolítsd belőle. Ezután – és ez az a lépés, amit olyan könnyű megcsinálni, mégis gyakran elfeledkezünk róla – szárítsd meg az élére állítva.

Fontos: soha ne fektesd le a deszkát szárítás közben!

A magyarázat egyszerű: a fa magába szívja a nedvességet.

Ez attól függően, hogy a használattal mennyi zsírt szívott már az idők során magába, lehet pár csepp, de akár sokkal több is. A fa lélegző anyag, a nedvességtartalom és a légköri viszonyok függvényében tágul és húzódik össze. Ezért fontos, hogy a vágódeszkát az élére állítva szárítsuk, hogy bejárhassa a levegő, tudjon szellőzni.

Fotó: Shutterstock

Azzal, hogy a deszkát az élére állítod, lehetővé teszed, hogy a felülete a lehető leggyorsabban és legegyenletesebben száradjon a levegőn.

A lényeg az egyenletesség. Ha ugyanis az egyik oldal gyorsabban szárad, a fa zsugorodik, vetemedik, végül pedig görbül. Egyszerű, igaz?