
Erre aligha gondoltál: így használd a fagyasztót főzéshez!
Olyan tulajdonságát fogod most megismerni a fagyasztónak, amiről egészen biztosan nem hallottál eddig. Mi szóltunk!
A fagyasztó élelmiszer-tartósítási "képessége" nyilvánvaló, most azonban meglátod, még ennél is többre képes. Bizony, akár főzőeszközként is használhatod!
Valószínüleg te sem tudtad, hogy a fagyasztó átalakítja az élelmiszerek textúráját, és olyan különleges módon javítja fel az ízüket, amit egyébként nehéz lenne máshogy elérni. Északkelet-Kínában régen bevett gyakorlat volt, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket és egyéb élelmiszereket kint tárolták a szabadban, bőven fagypont alatti hőmérsékleten. Némelyiket az egész szezonban kint tartották, majd aztán a melegebb hónapokban elfogyasztották őket, egy másik részét viszont már a hideg évszakban megfőzték. Amikor visszavitték az otthon melegébe és felolvasztották, az élelmiszerek alapvetően megváltoztak. De hogyan működik ez a technika a gyakorlatban? Mutatjuk!
Sült fagyasztott édesburgonya
Fotó: henry perks / Unsplash
Amikor az édesburgonya megfagy, a belsejében lévő víz jégkristályokat képez, amik megváltoztatják a burgonya textúráját. Így amikor megsütöd, lágyabb és omlósabb lesz. A titok abban rejlik, hogy a burgonyát még fagyasztott állapotban kell elkezdeni sütni. Ekkor ugyanis a burgonyában található amiláz nevű természetes enzim a komplex keményítőket édes cukorrá alakítja.
Az eredmény egy pompásan pörkölt édesburgonya lesz, mély édességgel és az édesburgonyás pitére emlékeztető állaggal. Ez a technika az édesburgonya édesebb fajtáinál működik a legjobban, az olyanoknál, mint a lila húsú édesburgonya, ahol a természetesen magas nedvességtartalom miatt hatásosabb a fagyasztás.
Így készül
- Helyezzük az édesburgonyát a fagyasztóba, amíg meg nem dermed, legalább 6 órára.
- Egy peremes tepsit béleljünk ki alufóliával.
- Csomagoljunk minden fagyasztott édesburgonyát alufóliába.
- Helyezzük a becsomagolt krumplikat a tepsire, és tegyük a őket sütőbe.
- Állítsuk a sütőt 150 fokra, és süssük az édesburgonyákat körülbelül 2 órán keresztül.
- Vegyük ki a tepsit a sütőből, és óvatosan csomagoljuk ki a burgonyát.
- Növeljük a sütő hőmérsékletét 230 fokra, és tegyük vissza a kicsomagolt édesburgonyát a sütőbe.
- Süssük addig, amíg az édesburgonya illatos lesz, és a cukrok el nem kezdenek karamellizálódni, körülbelül 40 percig.
- Hagyjuk állni a sült édesburgonyát, amíg kihűl.
Fogyaszd az édes burgonyát granolával megszórva és crème fraîche-sel együtt.
Jeges buggyantott gyümölcsök
Fotó: Tata Zaremba / Unsplash
A kemény és savanykás körtét a fent leírt a fagyasztási-felengedési folyamat édessé varázsolja. Mindeközben a gyümölcs megőrzi a friss ízét, viszont az állaga lágy, enyhén roppanós lesz, mintha szakszerűen megbuggyantották volna.
Ami a körtében történik, az hasonló ahhoz, mint ami az édesburgonyában lezajlik, de a körtét természetesen nem kell megsütni. A fagyasztástól és felengedéstől a körtében kialakult jégkristályok megpuhítják a gyümölcshúst, mindeközben pedig ízanyagok és cukrok szabadulnak fel. Igaz, hogy a folyamattól a héj oxidálódik és megfeketedik, de az ízén nem ront semmit.
Így készül
- Mossuk meg jól a körtét, és távolítsuk el a gyümölcs felületén lévő szennyeződéseket.
- Tegyük a körtéket egy zacskóba, majd helyezzük őket a fagyasztóba, legalább 3 órára.
- Vegyük ki a körtéket a fagyasztóból, és hagyjuk teljesen felolvadni szobahőmérsékleten.
- Ismételjük meg ezt a folyamatot, addig amíg a körte héja el nem sötétedik, de még legalább két alkalommal.
- Tegyük a fagyasztott körtét egy nagy tálba, és öntsünk rá hideg vízet.
- Ha a körte teljesen felolvadt, vágjuk negyedekre, majd mindegyik negyedből vágjuk ki a magházat.
- Óvatosan távolítsuk el a héjat.
- Mindegyik negyedet vágjuk hosszában vékony szeletekre, majd hidegen tálaljuk.
- Rákanalazhatunk cukorszirupot, és adhatunk hozzá goji bogyókat és mandulát.
Kínában a datolyaszilvát, az őszibarackot és a cseresznyét hasonló eljárásnak vetik alá, hogy olyan ételeket készítsenek belőlük, amiket egész évben fogyaszthatnak. Az így készült gyümölcsöket gyakran eszik sziruppal és goji bogyóval. Ha nem szereted a körtét, akkor kipróbálhatod a technikát almával, szilvával és sárgabarackkal is.
- Egyszerű trükk, hogy tovább friss maradjon a citrom - Vince ›
- Hagymaszeletelés: csináld úgy, mint a profi séfek - Vince ›
- Így nyisd ki a konzervet azzal a kanállal, amivel utána megeszed ... ›
- 5 egyszerű tipp egyetemistáknak az egészséges táplálkozásra - Vince ›
- Ne a mikróban melegítsd az ételt, ha jót akarsz! - Vince ›
- Hogyan lehet szuper snack a vaj és a kemény tojás? Mutatjuk! - Vince ›