egy nő a hütő előtt áll
Fotó: Pixel-Shot / Shutterstock

Erre aligha gondoltál: így használd a fagyasztót főzéshez!

Olyan tulajdonságát fogod most megismerni a fagyasztónak, amiről egészen biztosan nem hallottál eddig. Mi szóltunk!


A fagyasztó élelmiszer-tartósítási "képessége" nyilvánvaló, most azonban meglátod, még ennél is többre képes. Bizony, akár főzőeszközként is használhatod!


Valószínüleg te sem tudtad, hogy a fagyasztó átalakítja az élelmiszerek textúráját, és olyan különleges módon javítja fel az ízüket, amit egyébként nehéz lenne máshogy elérni. Északkelet-Kínában régen bevett gyakorlat volt, hogy a gyümölcsöket, zöldségeket és egyéb élelmiszereket kint tárolták a szabadban, bőven fagypont alatti hőmérsékleten. Némelyiket az egész szezonban kint tartották, majd aztán a melegebb hónapokban elfogyasztották őket, egy másik részét viszont már a hideg évszakban megfőzték. Amikor visszavitték az otthon melegébe és felolvasztották, az élelmiszerek alapvetően megváltoztak. De hogyan működik ez a technika a gyakorlatban? Mutatjuk!

Sült fagyasztott édesburgonya

s\u00fclt \u00e9desburgonya

Fotó: henry perks / Unsplash


Amikor az édesburgonya megfagy, a belsejében lévő víz jégkristályokat képez, amik megváltoztatják a burgonya textúráját. Így amikor megsütöd, lágyabb és omlósabb lesz. A titok abban rejlik, hogy a burgonyát még fagyasztott állapotban kell elkezdeni sütni. Ekkor ugyanis a burgonyában található amiláz nevű természetes enzim a komplex keményítőket édes cukorrá alakítja.

Az eredmény egy pompásan pörkölt édesburgonya lesz, mély édességgel és az édesburgonyás pitére emlékeztető állaggal. Ez a technika az édesburgonya édesebb fajtáinál működik a legjobban, az olyanoknál, mint a lila húsú édesburgonya, ahol a természetesen magas nedvességtartalom miatt hatásosabb a fagyasztás.

Így készül

  1. Helyezzük az édesburgonyát a fagyasztóba, amíg meg nem dermed, legalább 6 órára.
  2. Egy peremes tepsit béleljünk ki alufóliával.
  3. Csomagoljunk minden fagyasztott édesburgonyát alufóliába.
  4. Helyezzük a becsomagolt krumplikat a tepsire, és tegyük a őket sütőbe.
  5. Állítsuk a sütőt 150 fokra, és süssük az édesburgonyákat körülbelül 2 órán keresztül.
  6. Vegyük ki a tepsit a sütőből, és óvatosan csomagoljuk ki a burgonyát.
  7. Növeljük a sütő hőmérsékletét 230 fokra, és tegyük vissza a kicsomagolt édesburgonyát a sütőbe.
  8. Süssük addig, amíg az édesburgonya illatos lesz, és a cukrok el nem kezdenek karamellizálódni, körülbelül 40 percig.
  9. Hagyjuk állni a sült édesburgonyát, amíg kihűl.

Fogyaszd az édes burgonyát granolával megszórva és crème fraîche-sel együtt.

Jeges buggyantott gyümölcsök

k\u00f6rte f\u00e9lbe v\u00e1gva

Fotó: Tata Zaremba / Unsplash


A kemény és savanykás körtét a fent leírt a fagyasztási-felengedési folyamat édessé varázsolja. Mindeközben a gyümölcs megőrzi a friss ízét, viszont az állaga lágy, enyhén roppanós lesz, mintha szakszerűen megbuggyantották volna.

Ami a körtében történik, az hasonló ahhoz, mint ami az édesburgonyában lezajlik, de a körtét természetesen nem kell megsütni. A fagyasztástól és felengedéstől a körtében kialakult jégkristályok megpuhítják a gyümölcshúst, mindeközben pedig ízanyagok és cukrok szabadulnak fel. Igaz, hogy a folyamattól a héj oxidálódik és megfeketedik, de az ízén nem ront semmit.

Így készül

  1. Mossuk meg jól a körtét, és távolítsuk el a gyümölcs felületén lévő szennyeződéseket.
  2. Tegyük a körtéket egy zacskóba, majd helyezzük őket a fagyasztóba, legalább 3 órára.
  3. Vegyük ki a körtéket a fagyasztóból, és hagyjuk teljesen felolvadni szobahőmérsékleten.
  4. Ismételjük meg ezt a folyamatot, addig amíg a körte héja el nem sötétedik, de még legalább két alkalommal.
  5. Tegyük a fagyasztott körtét egy nagy tálba, és öntsünk rá hideg vízet.
  6. Ha a körte teljesen felolvadt, vágjuk negyedekre, majd mindegyik negyedből vágjuk ki a magházat.
  7. Óvatosan távolítsuk el a héjat.
  8. Mindegyik negyedet vágjuk hosszában vékony szeletekre, majd hidegen tálaljuk.
  9. Rákanalazhatunk cukorszirupot, és adhatunk hozzá goji bogyókat és mandulát.

Kínában a datolyaszilvát, az őszibarackot és a cseresznyét hasonló eljárásnak vetik alá, hogy olyan ételeket készítsenek belőlük, amiket egész évben fogyaszthatnak. Az így készült gyümölcsöket gyakran eszik sziruppal és goji bogyóval. Ha nem szereted a körtét, akkor kipróbálhatod a technikát almával, szilvával és sárgabarackkal is.