egy nő a kék tenger előtt áll, fagylaltot tart a kezében

Miből készül a fagylalttölcsér? - VIDEÓ

A liszt csak az egyik a fagylalttölcsérhez szükséges 6 összetevőből. A gyártási folyamat leglátványosabb része a törésteszt, a cikkben szereplő videóban ezt is láthatod.Bár már egy 1825-ös szakácskönyv említi az ehető ostyából tekert tölcsért, a fagylaltoknál csak a 20. század elején terjedt el, de akkor még sütőlapon készítették.

A technológia azóta sokat változott, az alábbi videón például a legutolsó mozzanatokat leszámítva nem is fogsz emberrel találkozni.


A tölcsér cukor, karamell, titkos recept alapján készülő ízesítő granulátum, víz, növényi olaj és liszt keveréke. Fontos, hogy a víz hideg legyen, hogy a massza ne váljon nagyon ragacsossá. (Az egyes összetevők aránya változik az édes tölcsérekben, amik egyébként masszívabbak is a simánál.) Amikor már megfelelően összekeverték a felsorolt hozzávalókat, akkor az egész elegyet folyamatos kevergetés mellett palacsintatésztaszerű állapotban "tartják". Így kerül a gofrisütőhöz hasonló, lecsukható fedelű "serpenyőbe", amit felforrósítanak, hogy megsüljön a tészta.

Ha ez kész, akkor jöhet a hajtogatás, aminek végén tölcsér lesz a tölcsérből.

Külön érdekesség az utolsó lépés, ami egy törésteszt: egy műanyaglabdát ejtenek a kész tölcsérbe, majd felülről elkezdik nyomni meghatározott erővel. Csak az a tölcsér kerülhet forgalomba, amelyik nem törik el ez alatt.