fahéj rudak
Fotó: Rens D / Unsplash

2 komoly aggodalomra okot adó tény a fahéjról

Ha te is oda vagy a fahéj utánozhatatlan aromájáért, akkor nagyon fontos, hogy tisztában legyél azzal, milyen veszélyeket rejteget kedvenc fűszered.


Annyit már elöljáróban elárulhatunk, nem kell feladnod a kedvenc fahéjas tekercsedet, mivel a fűszer mérsékletes fogyasztása jó néhány egészségügyi előnnyel jár. Akad azonban egy határ, amit nem érdemes túllépned - állítja a tastingtable oldala. Ha ugyanis túl sokat eszel egy bizonyos fahéjból, akkor bizony annak rossz vége lehet.

Ez is érdekelhet: Akár egy teáskanálnyi fűszer is csökkentheti a vérnyomást

Ceylon és cassia

z\u00f6ld hegyek

Fotó: Jaromír Kavan / Unsplash


Igen, jól olvastad. Többféle fahéj létezik, erről mi is korábban beszámoltunk itt. A Healthline oldala két csoportba sorolja őket: ceylon és cassia. Az egykori Ceylon szigetországot egyébként ma már Srí Lanka néven találhatod meg a térképen (az Indiai-óceán északi részén). Az onnan származó ceylon biztosítja a világ "igazi" fahéj készletének 80 százalékát.

Fotó: Ciprian23 / Shutterstock


A cassia vagyis a kínai fahéj ezzel szemben Kínából és Délkelet-Ázsiából származik és gyengébb minőségűnek számít. A cassia ezzel együtt nagyon népszerű például az Egyesült Államokban, ahol külön felhívják a figyelmet a helyes mennyiség fogyasztására.

fah\u00e9j darabok

Fotó: thechatat / Shutterstock


A cassia ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz kumarint, egy olyan kémiai vegyületet, amit több vizsgálat során összefüggésbe hoztak májkárosodással, valamint a rosszindulatú daganatok kialakulásának fokozott valószínűségével.

Ezért a szakértők azt tanácsolják, hogy minden testsúly-kilogramm után legfeljebb 0,05 milligramm kumarint egyél naponta. Tehát egy 100 kilós ember például napi 5 milligrammot, azaz 2 teáskanál cassia fahéjat fogyaszthat minden rizikó nélkül.

fah\u00e9j darabok

Fotó: June Andrei George / Unsplash


Természetesen elkerülhetjük az előbb említett számolgatást, ha csak valódi ceylon fahéjat eszünk. Igaz, hogy drágább, de a szupermarketben és szaküzletben könnyen beszerezhető (50 gramm nagyjából 1000 forintba kerül).

Egészséges a fahéj? 

fah\u00e9jas s\u00fctem\u00e9ny

Fotó: Kristiana Pinne / Unsplash


A kétféle fahéj közül az igazi fahéjnak több antioxidáns tulajdonsága van, de a mértékkel fogyasztott fahéj bármelyik fajtája számos pozitív egészségügyi előnnyel rendelkezik. Az egyik legérdekesebb tulajdonsága az, hogy több kutatás szerint segít a HIV-vírus elleni küzdelemben.

Másrészt a fahéjból előállított fahéjolaj igen hatékony a gombás vagy bakteriális fertőzések elleni küzdelemben, illetve erős gyulladáscsökkentőnek is tartják.

Ezenfelül az "igazi" fahéj megfelelően beállítja a vércukorszintet és segít a szívbetegségek és egyes rákos megbetegedések megelőzésében.