barna fahéjrúd fekete edényben fekete háttér előtt
Fotó: Mae Mu / Unsplash

Miért veszélyes a fahéj? Íme a válasz!

A fahéj számos jótékony hatása, jellegzetes, finom íze és illata közismert, a szakértők szerint azonban akadnak vele problémák is.Főleg az ünnepi időszakban, de egész télen sok sütemény sül és forralt bor fő a magyar konyhákban többek között fahéj felhasználásával. A fahéj természetes aromaanyaga a datolyában és a levendulában is megtalálható kumarin, ami kis mennyiségben értágító, görcsoldó és nyugtató hatású. Léteznek kumarin alapú véralvadásgátló gyógyszerek is.

A hangsúly azonban itt a kis mennyiségen van, „túladagolva” ugyanis fejfájást, émelygést, hányingert okozhat és még a májat is károsíthatja

– írja a falstaff.at a német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) és az osztrák Táplálkozásbiztonsági Ügynökség (AGES) ajánlásaira hivatkozva. A szakemberek szerint addig nincs semmi baj, amíg mértékkel fogyasztjuk a fahéjas finomságokat.

A mérték 0,1 milligramm fahéj testsúlykilogrammonként. Egy 15 kilós gyermeknél ez maximum 30 gramm (kb. 6 darab) fahéjas csillagot és 100 gramm mézeskalácsot jelent naponta.

Aki nagyon rá van kattanva a fahéjas édességekre, annak azt javasolják, inkább kumarinban szegény ceyloni fahéjat használjon a Cassia-fahéj helyett.