fánkok egymásra pakolva

Biztos lesz olyan fánk, amit még nem próbáltál eddig

Fánk útmutató, avagy hogyan készítik a világ többi országában? KÉPEK

Kevés étel kötődik olyan sok nemzethez, mint a mennyei fánk. Lehet egy gyors reggeli vagy uzsonna, lehet lekvárral töltött vagy üres, mindenhogyan ízletes. De vajon, hogyan néz ki ez az édesség a világ különböző pontjain?


Tisztában vagyunk azzal, hogy nem a legegészségesebb édesség a tradicionálisan olajban sütött fánk, de ha mértékkel fogyasztjuk, akkor nem lehet baj. Ezenkívül nem sok negatívumot tudunk felsorolni, hiszen pihe-puha, meleg és rettentő finom.

Finnországtól Indiáig mindenhol létezik valamilyen variációja a fánknak. Ha most nem is utazol sehova, mi azért összeállítottunk neked egy fánk útmutatót, hogy megismerd a világ többi fánkját is.

​Franciaország


Érdekes a beigne (benje) története, mert már az ókori Rómában készítették, francia fánknak is hívják, világhódító útjára pedig a tengerentúlról, a New Orleans-i Cafe Du Monde-ból indult.

A beigne kinézetében inkább a mi házi lángosunkra hasonlít, viszont a tetejére porcukrot hintenek, amitől ízletes édességet varázsolnak belőle.

​Finnország


A munkki névre keresztelt édesség hatalmas népszerűségnek örvend Finnországban.

Kinézete, lehet, nem tűnik olyan különlegesnek, de a benne levő kardamom teljesen megbolondítja az ízvilágát.

​Spanyolország


Szerencsére már nálunk is kapható a churros nevű olajban kisütött édesség. Nehéz eldönteni, hogy a fahéjas, porcukros vagy a csokoládés a legfinomabb. A bot alakú fánkok receptje több száz évre nyúlik vissza. Nevét a juhok csavaros szarvairól kapta.

A bajnokok reggelijének is nevezik a churros-forró csoki párosítást. Ez ám a lakoma!

​India


Szintén nálunk is kapható már a gulan jamun indiai fánkocska. Ha szerencsés vagy, akkor már volt dolgod ezekkel a szirupban áztatott golyókkal. Puhaságának titka, hogy búzadara is kerül a tésztájába.

A cukor és víz alapú szirupba kerül még kardamom, sáfrány és szegfűszeg is.

Ezt a fánkot egyébként sós változatban is fogyasztják, szaftos, fűszeres ételekkel.

​Örményország


Az örmény fánk különlegessége, hogy sajt vagy ricotta kerül bele. A ponchik nevű fánk egyébként Oroszországban is népszerű.

A fánkba sok tojás kerül, ezért elég szilárd az állaga, így tökéletesen megtölthető krémekkel, nutellával vagy lekvárral.

​Japán


A japán fánkban is akad egy nagy csavar: a tésztáját rizsliszttel készítik, amitől kellemesen rágóssá válik a fánk. Alakja is igen különleges, leginkább egy gyűrűhöz hasonlítható.

Ha kiszeretnéd próbálni, akkor keresd a pon de ring nevezetű fánkokat.