zöld-vörös-fehér színű pizza fa deszkán

Egy nap, egy recept: fehér pizza

Elzászi specialitás a "Flammkuchen", vagyis a fehér pizza. Az itt bemutatott, a franciához nagyon hasonló változat pikáns, különleges és semmivel nem bonyolultabb az elkészítése a hagyományos pizzáénál.



Hozzávalók

Pizza

  • 500 g liszt
  • 7 g szárított élesztő
  • 150 ml víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 evőkanál só
  • 3 evőkanál olaj

Feltét

  • 300 g ricotta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál frissen facsart citromlé
  • 200 g friss zöldborsó
  • 200 g apróra vágott szalonna vagy sonkaszelet
  • 2 marék friss lila bazsalikom
  • 250 g mozzarella sajt
  • 1 kiskanál paprikapehely
  • só, bors ízlés szerint

Így készül

  1. Tegyük tálba a lisztet. Morzsoljuk az élesztőt 150 ml langyos vízbe, adjuk hozzá a cukrot is, majd keverjük el. Öntsük a lisztre, adjuk hozzá a sót és az olajat, és addig keverjük-gyúrjuk a tésztát kézzel, amíg sima nem lesz. Ezután takarjuk le, tegyük langyos, huzatmentes helyre 1 órára.
  2. Ezalatt keverjük össze a ricottát a zúzott fokhagymával, a sóval és a citromlével.
  3. Melegítsük elő a sütőt 220 °C-ra, tegyünk bele két nagy, sütőpapírral bélelt tepsit. Vegyük elő a tésztát, osszuk 4 részre és egyesével nyújtsuk 1 cm vékony, ovális formára.
  4. Kenjük meg őket a ricottás keverékkel, szórjuk meg a zöldborsóval és a szalonnával (vagy osszuk el rajta a sonkaszeleteket), majd süssük 15 percig.
  5. Ezután hagyjuk kissé kihűlni, majd dúsítsuk bazsalikommal, petrezselyemmel, paprikapehellyel, s daraboljuk rájuk a friss mozzarellát.