edző emberek esznek

Garantált a bicepsz és a tricepsz!

Fotó: Anel Alijagic / Shutterstock

10 remek gabona, amitől izompacsirta leszel

Ha növelni szeretnéd a fehérje-, vagyis a proteinbeviteledet, a tojás, hús és dió mellett számos gabona is rendelkezésedre áll. Mutatunk belőlük 10 itthon is kaphatót.


A gabonaféléket fogyaszthatod köretként, levesben vagy akár salátában. Ha gyakran eszed őket, akkor természetes módon jutsz majd extra fehérjéhez, ami nélkülözhetetlen az izmok építésénél.

​Búzadara

b\u00fazadar\u00e1s t\u00e9szta

Tudtad, hogy B-vitaminban is gazdag?

Fotó: Yoav Aziz / Unsplash


Amikor az emberek nagy fehérjetartalmú ételekre gondolnak, a búzadara ritkán jut az eszükbe.

Pedig a klasszikus búzadara egy adagja nagyjából hét gramm fehérjét tartalmaz.

Sőt, a búzadara, olyan finomított gabona, amiből a fehérje lassabban szívódik fel, így a vércukorszint megugrása helyett állandó energiát biztosít a szervezetnek. Mindemellett olyan természetesen tápanyagokat tartalmaz, mint a vas és B-vitamin.

Tudtad, hogy az indiai fánkot is búzadarával készítik?

Fogyassz olyan tésztákat vagy pudingot, ami búzadarát tartalmaz.

Cirok

Sorghum vagy cirok mez\u0151

Nem is godolnád, hogy mennyi fehérjét tartalmaz

Fotó: www.flickr.com


A cirok vagy tatárka egy ősi gabona, Afrika egyes részein rendkívül népszerű táplálék, de szerte a világban fogyasztják.

Egy csésze nyers cirok nagyjából tíz gramm fehérjét tartalmaz, így tökéletes megoldás, ha növelni szeretnéd a fehérjebeviteledet, különösen, ha gluténmentes életmódot folytatsz. A cirok köretként vagy egy kiadós étel alapjaként is fogyasztható. Sőt pattogatott formában is fogyaszthatjuk.

Quinoa

quinoa lazaccal

Rengetegféle más hozzávalóval kombinálhatod

Fotó: Ella Olsson / Unsplash


A quinoa gazdag antioxidánsokban és olyan fontos tápanyagokban, mint például a vas, emellett pedig csészénként (nyersen) nyolc gramm fehérjét is tartalmaz.

Fogyaszd reggelire gyümölcsökkel vagy vacsorára egy finom lazaccal.

Íme, a húsmentes gombás-quinoás burger receptje.

Tönkölybúza

t\u00f6nk\u00f6lyb\u00faza kal\u00e1szok

Sajnos, ezt nem eheted, ha gluténérzékeny vagy

Fotó: Markus Spiske / Unsplash


Csészénként hozzávetőlegesen tíz gramm fehérjével rendelkezik.

Viszont ne feledd, a tönköly glutént is tartalmaz, ezért lisztérzékenyek kerüljék.

​Hajdina

hajdina alm\u00e1val

Mértékkel fogyszd, mert magas kalóriatartalmú

Fotó: Haiying Gan / Shutterstock


Akár levesekhez vagy salátákhoz adjuk, akár reggeli gabonaként fogyasztjuk, akár csak önmagában nassoljuk, a hajdina egy kiadós étel.

Ráadásul egy csésze főtt hajdina nagyjából hat gramm fehérjét tartalmaz, valamint nagy mennyiségű rostot, vasat, kalciumot és még sok más fontos tápanyagot.

​Kamut

kamut gabonaf\u00e9le

Különleges diós, vajas íze van

Fotó: Nedim Bajramovic / Shutterstock


A Khorasan búza vagy kamut egy olyan gabonaféle, amit ugyanúgy lehet használni, mint a rizst.

Diós, vajas ízzel rendelkezik és főzve, csészénként 9 gramm fehérjét biztosít a számodra.

​Vadrizs

vadrizs

A rizs, ami nem is rizs

Fotó: www.flickr.com


Egy csésze vadrizs nagyjából hat gramm fehérjét tartalmaz, mellé közel három gramm rostot és egy csomó mikrotápanyagot.

Ha szeretnél még többet olvasni róla, akkor itt egy cikk, amit a vadrizsről írtunk.

​Disznóparéj

Diszn\u00f3par\u00e9j n\u00f6v\u00e9ny

Omega-3 zsírsavakban az egyik leggazdagabb növény

Fotó: Madeleine Steinbach / Shutterstuck


A disznóparéj vagy amaránt rendszertanilag nem a gabonákhoz tartozik (hanem a szegfűvirágokhoz), viszont a felhasználása ugyanúgy történik, mint a gabonáké.

Egy csésze főtt amaránt nyolc gramm fehérjét és sok más hasznos tápanyagot tartalmaz.

​Búza bogyók

b\u00faza bogy\u00f3k egy feh\u00e9r t\u00e1lban

Friss salátákban mennyei

Fotó: Uj studio / Shutterstock


Ha egy enyhén rágós gabonát keresel, akkor a búzabogyók biztosan ízleni fognak neked. 100 gramm búzabogyó nagyjából 18 gramm fehérjét tartalmaz.

Fogyaszthatod zöldségekkel és mártásokkal.

​Farro

farro gabona

Nagyon jól harmonizál a tengergyümölcseivel

Fotó: pxhere.com


A farro egy különleges gabona, jellegzetes az íze és egyedi textúrája. Egy csésze farro elfogyasztásával öt gramm fehérjét viszel be.

Készíthetsz belőle salátát, levest vagy köretként is fogyaszthatod.