hosszú hajú lánynak össze van kötve a két keze

Egy gyümölccsel kiválthatod a fájdalomcsillapító gyógyszeredet

Világszerte tízmilliók életét keseríti meg egy probléma, amire a legújabb kutatások szerint egy gyümölcs jelentheti a megoldást.A readynutrition.com oldalán bukkantunk arra az érdekes cikkre, amiben arról írnak, még a legelviselhetetlenebb fájdalom idején sem kell rögtön a gyógyszer után nyúlni, mert egy gyümölcs is enyhülést hozhat.

Mielőtt elárulnánk, miről is van szó, érdemes felidézni, hogy miközben jótékony egészségügyi hatásai miatt manapság ez a gyümölcs az egyik legtöbbre tartott, alig 100 évvel ezelőtt még nagyon más volt a megítélésre. A 20. század első felében a „tiltott gyümölcs” nevet kapta az Egyesült Államokban, mivel egy olyan gomba tud megtelepedni rajta, ami komoly veszélyt jelent a bútoripar számára fontos fenyőfélékre.

Emiatt az USA-ban egészen a múlt század 60-as éveiig tiltották a telepítését.

Most már elárulhatjuk, hogy a fekete ribizliről (más néven: fekete ribizke) van szó, ami mostanra már szerencsére elfoglalta az őt megillető helyett az étrendben - tengeren innen és túl egyaránt. Nem utolsó sorban azért, mert rendkívül egészséges, mindenek előtt gyulladáscsökkentő, baktériumölő és immunerősítő hatása miatt. A krónikus gyulladások megakadályozása miatt pedig végső soron a szívbetegségek, reumás elváltozások és autoimmun-rendellenességek megelőzésében segít – idézi a bevezetőben említett cikk a Live Science-t.

fekete bogy\u00f3s s\u00fctem\u00e9ny feh\u00e9r t\u00e1ny\u00e9ron

Fotó: Monika Grabkowska / Unsplash


A reumás panaszok és ízületi gyulladások (arthritis) enyhítéséért a legújabb kutatások szerint a fekete ribizliben jelentős mennyiségben megtalálható gamma-linolénsav (GLA) a „felelős”, olyannyira, hogy bizonyos mértékig még a fájdalomcsillapító gyógyszereket is ki tudja váltani.

Az ízületi gyulladások jobb megismerésével, illetve a betegek kezelésével foglalkozó Arthritis Foundation nevű szervezet nemrégiben számolt be egy a GLA hatásaival kapcsolatos tanulmányról.

E szerint a GLA-val kezelt betegek kevesebb fájdalomra panaszkodtak, miközben jobban tudták mozgatni végtagjaikat. Bár az ilyen irányú kutatások még gyerekcipőben járnak, nagy reményt fűznek hozzájuk, hiszen mintegy 80 millió embernek hozhatnak megkönnyebbülést – becslések szerint ennyien szenvednek világszerte az ízületi gyulladások egyik legsúlyosabb vááltozatában, vagyis reumatoid artritisben.