három szelet kenyér egy fehér tányéron

Egy nap, egy recept: medvehagymás focaccia

Nincs is jobb vendég- és tavaszváró egy szezonális fűszerrel ízesített olasz pizzakenyérnél. A medvehagymás focaccia összeállítása mindössze pár perc.



Hozzávalók

  • 500 g kenyérliszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 300 ml langyos víz
  • 1 kávéskanál cukor és só
  • 150 ml olívaolaj
  • 1 csokor medvehagyma
  • durva szemű tengeri só

Így készül

  1. A cukrot adjuk hozzá a langyos vízhez, majd szórjuk bele az élesztőt, és 5-10 percig pihentessük.
  2. Az olívaolajat az apróra vágott medvehagymával, kevés sóval és borssal lassú tűzön hevítjük néhány percen keresztül, hogy átvegye a fűszernövény aromáit.
  3. A lisztet tegyük tálba, adjuk hozzá a sót, majd öntsük rá az élesztős vizet és az olívaolajfelét, és dagasszuk addig, amíg kézről leváló, sima tésztát kapunk, amit tegyünk langyos helyre pihenni egy órára
  4. A sütőlemezt kenjük ki egy evőkanálnyival a fűszeres olívaolajból, és helyezzük rá a kezünkkel egy centiméter vastagságúra lapított tésztát. Meglocsoljuk a maradék olívaolajjal és megszórjuk nagyszemű tengeri sóval.
  5. 220 °C-ra előmelegített sütőben süssük pirosra kb. 20 perc alatt. Kínáljuk pestóval és fűszervajjal.