gondolkodó nő

Nehezen megy a fogyás? Lehet, az agyaddal van a baj

Ha a te agyad is ellenáll a kísértésnek, és tudattalanul nem kutat étel után, valószínűleg könnyebben is megy a fogyás. A kutatók szerint ez az agyhálózatokkal lehet összefüggésben.

Egy 71 embert bevonó friss kutatás során kimutatták, hogy két agyi hálózat van a legnagyobb hatással a fogyásra. Az agynak ezek a területei irányítják az emberek tudattalan motivációját az ételbevitelre – olvasható a különböző tanulmányokat röviden szemléző PsyBlog oldalán.

Az egyik az FN1-nek nevezett agyi hálózat, ami az érzékszervi és motoros képességekhez kapcsolódik, az FN2 hálózat pedig a figyelmet és a végrehajtó funkciókra van hatással.

Ezek befolyásolják, hogyan állsz ellen az evés kísértésének.

Az eredmények azt mutatják, hogy a fogyásban kevésbé sikeres emberek agyhálózati tulajdonságai eltérnek a sikeresebbekétől. Egyeseknél erősebb a tudattalan érzékszervi-motoros hajtóerő az ételbevitelre. Ha többet tudunk ezekről a késztetésekről és a kontrollról, akkor képesek leszünk a terápiákat egyénre szabni

− mondta Jonathan Burdette, a vizsgálat eredményeit taglaló tanulmány vezető szerzője.

A kutatás eredményei alapján a fogyáshoz elengedhetetlen, hogy megértsük a tudattalan késztetések fontosságát, amit hajlamosak vagyunk alábecsülni. A kutatók szerint az emberek következetesen alábecsülik a tudattalan folyamatok, például a szokások hatását a viselkedésükre.

Furcsa, de a tudattalan folyamatok befolyásolására a legjobb módszer a tudatosság a kutatók szerint. Ha tudatosan odafigyelünk a súlyunkra, akkor könnyebben ellenállhatunk a vágyaink által hajtott cselekvéseknek. Ezzel a sóvárgás is csökken, majd idővel meg is szűnik.

Emellett hasznos lehet az önmérés, ami súly- és ételbevitel tudatosságra ösztönöz.