idős emberek esznek

Ezt egyék a 60 év felettiek, ha a 70-et is szeretnék egészségben megérni

Az egészséges testsúly megtartása idősebb korban kiemelten fontos, viszont akkor kell a legtöbbet dolgozni érte. Mutatunk pár módszert, hogyan lehet 60 felett leadni a plusz kilókat.


Korábban írtunk már róla, hogy sok egyéb más krónikus betegség mellett stroke-hoz és szívinfarktushoz vezethet az elhízás. Az említett betegségek a kor előrehaladtával eleve nagyobb valószínűséggel jönnek elő, így a túlsúlyos idős emberek fokozottan veszélyeztetettnek tekinthetők. Ezért különösen kritikus idősebb korban odafigyelni a testsúlyra

A fogyás aranyszabályai kortól függetlenül érvényesek:

  • Égess el több kalóriát, mint amennyit megeszel vagy megiszol.
  • Egyél több zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát, halat, babot és alacsony zsírtartalmú vagy zsírmentes tejtermékeket; a húsok pedig soványak legyenek.
  • Korlátozd az üres kalóriákat, például a cukrokat és a tápértékkel alig vagy egyáltalán nem bíró ételeket.
  • Kerüld a divatos diétákat, mert az eredmények nem tartósak.

Ez is hasznos lehet: 7 gyümölcs, amii sokat segít a fogyásban.

Ezen kívül az egészséges életmóddal foglalkozó webmd oldala gyűjtött össze pár hasznos tanácsot, amit 60 év felett érdemes betartani a fogyáshoz.

Maradj erős

Az életkor előrehaladtával izomtömeget veszítesz. Ezt ellensúlyozd erőnléti edzéssel. Használhatsz súlyzós gépeket az edzőteremben, könnyebb kézi súlyzókat vagy a saját testsúlyodat is használhatod, mint a jógában vagy a pilatesben. Az izomtömeg megtartása kulcsfontosságú a több kalória elégetéséhez.

Több fehérje 

Mivel fennáll az izomtömeg elvesztésének veszélye, győződj meg róla, hogy az étrended körülbelül egy gramm fehérjét tartalmaz minden egyes testsúlykilogrammra. A fehérje emellett hosszabb ideig tart jóllakottan, így segíti a fogyást. A szakemberek a lazacot, tojást, a bio tejsavó-fehérjeport és a fűvel táplált marha húsát ajánlják.

Hidratálj, hidratálj, hidratálj!

Igyál sok vizet! Néha a szomjúság éhségnek álcázza magát. Ahogy öregszel, lehet, hogy nem veszed észre olyan gyorsan, ha szomjas vagy. Naponta minimum 2 liter vizet el kell fogyasztani, ennek egy részét olyan ételekből is kinyerheted, amelyek természetes módon vízben gazdagok, mint például az uborka és a paradicsom. Ha nem vagy biztos benne, hogy elegendő vizet fogyasztasz, ellenőrizd a vizeletedet, aminek halványsárgának kell lennie.

Járj túl az anyagcseréd eszén 

Többször étkezz! Ne maradj három óránál tovább evés nélkül. Mivel az anyagcsere a kor előrehaladtával egyre lassabb, ha éhezteted magad, csak még lassabb lesz. Az is lehet, hogy kevesebb kalóriára van szükséged, mint fiatalabb korodban. Kérdezd meg erről az orvosodat vagy egy dietetikust. Ha ugyanúgy étkezel, mint 25 évesen, akkor szinte biztosan hízni fogsz.