egy nő mikró előtt áll
Fotó: Quality Stock Arts / Shutterstock

Tényleg jobb a káposzta felmelegítve? Íme a tudományos válasz!

Mi is sokszor melegítjük újra a maradék ételeket, ám mint kiderült, ha nem a megfelelő módszert alkalmazzuk, akkor nagy bajba kerülhetünk.


Semmi sem teszi gondtalanabbá az ebédet, mint az előző napról megmaradt maradék. Felmerül azonban a kérdés, fel lehet-e vajon melegíteni a kétnapos tésztát? A tastingtable oldalán megtaláltuk a választ, amit most veled is megosztunk.

Olvasd el ezt is! 5 étel, ami eltűnhet a tányérokról 2022-ben

egy n\u0151 eszik dobozb\u00f3l

Fotó: Jamie Brown / Unsplash


A szakértők szerint a hűtött maradék ételt 3-4 napon belül biztonságosan fel lehet melegíteni, bár az a legjobb, ha inkább 2 napon belül elfogyasztod. Általánosságban elmondható, hogy az újramelegítés rontja az étel minőségét (kivéve persze a töltött káposztát, ami szinte finomabb felmelegítve, mint frissen).

Szintén fontos, hogy csak akkora adagot melegíts meg, amennyit éppen megeszel, így a többi maradék még tovább eláll.
pizza szeletek, citrom

Fotó: Brenan Greene / Unsplash


A maradékokat egyébként simán újra is gondolhatod: a már egyszer megpárolt spárgából például készíthetsz levest, a maradék rizs szintén számos étel alapjául szolgálhat. Próbáld ki a mi kedvenc rizottó receptünket, aminek a pontos leírását itt találod.

Miért nem szabad többször felmelegíteni az ételt?

laborat\u00f3rium, k\u00e9z

Fotó: CDC / Unsplash


A folyamatos hőmérsékletváltozás semmilyen ételnek sem tesz jót, ez az ingadozás ugyanis jobb "környezetet" biztosít a baktériumok szaporodásához, ami végül kellemetlen ételmérgezéshez vezet. Ha bizonytalan vagy abban, ehető-e még az étel, akkor inkább ne kockáztass.

Egyes összetevők, mint például a gomba és a rizs különösen "hajlamosak" ételmérgezést okozni.
mikr\u00f3, fakanalak, f\u0171szern\u00f6v\u00e9ny

Fotó: JOSBRA design / Unsplash


Azt javasoljuk, az ételeket 70 fokon melegítsd 2 percig. Ne felejtsd el félidőben megkeverni, hogy mindenhol ugyanolyan meleg legyen. Ha már megmelegítetted a fogást, akkor ne hagyd sokáig szobahőmérsékleten, mert megindul a baktériumok szaporodása.

A fagyasztott ételek esetében a felolvasztás után már tilos őket visszatenni a hűtőbe (ez a már említett káposztára is igaz, ezért mindig csak egy adagot vegyél elő a fagyasztóból és azt melegítsd meg).
villa, \u00e9tel

Fotó: iMattSmart / Unsplash


Ha a fenti szabályokat betartod, akkor elkerülheted a kellemetlen megbetegedéseket és még az ebédedet is élvezheted majd.