
Tényleg jobb a káposzta felmelegítve? Íme a tudományos válasz!
Mi is sokszor melegítjük újra a maradék ételeket, ám mint kiderült, ha nem a megfelelő módszert alkalmazzuk, akkor nagy bajba kerülhetünk.
Semmi sem teszi gondtalanabbá az ebédet, mint az előző napról megmaradt maradék. Felmerül azonban a kérdés, fel lehet-e vajon melegíteni a kétnapos tésztát? A tastingtable oldalán megtaláltuk a választ, amit most veled is megosztunk.
Olvasd el ezt is! 5 étel, ami eltűnhet a tányérokról 2022-ben
Fotó: Jamie Brown / Unsplash
A szakértők szerint a hűtött maradék ételt 3-4 napon belül biztonságosan fel lehet melegíteni, bár az a legjobb, ha inkább 2 napon belül elfogyasztod. Általánosságban elmondható, hogy az újramelegítés rontja az étel minőségét (kivéve persze a töltött káposztát, ami szinte finomabb felmelegítve, mint frissen).
Szintén fontos, hogy csak akkora adagot melegíts meg, amennyit éppen megeszel, így a többi maradék még tovább eláll.
Fotó: Brenan Greene / Unsplash
A maradékokat egyébként simán újra is gondolhatod: a már egyszer megpárolt spárgából például készíthetsz levest, a maradék rizs szintén számos étel alapjául szolgálhat. Próbáld ki a mi kedvenc rizottó receptünket, aminek a pontos leírását itt találod.
Miért nem szabad többször felmelegíteni az ételt?
A folyamatos hőmérsékletváltozás semmilyen ételnek sem tesz jót, ez az ingadozás ugyanis jobb "környezetet" biztosít a baktériumok szaporodásához, ami végül kellemetlen ételmérgezéshez vezet. Ha bizonytalan vagy abban, ehető-e még az étel, akkor inkább ne kockáztass.
Egyes összetevők, mint például a gomba és a rizs különösen "hajlamosak" ételmérgezést okozni.
Fotó: JOSBRA design / Unsplash
Azt javasoljuk, az ételeket 70 fokon melegítsd 2 percig. Ne felejtsd el félidőben megkeverni, hogy mindenhol ugyanolyan meleg legyen. Ha már megmelegítetted a fogást, akkor ne hagyd sokáig szobahőmérsékleten, mert megindul a baktériumok szaporodása.
A fagyasztott ételek esetében a felolvasztás után már tilos őket visszatenni a hűtőbe (ez a már említett káposztára is igaz, ezért mindig csak egy adagot vegyél elő a fagyasztóból és azt melegítsd meg).
Fotó: iMattSmart / Unsplash
Ha a fenti szabályokat betartod, akkor elkerülheted a kellemetlen megbetegedéseket és még az ebédedet is élvezheted majd.