fehér felsős lány pizzát eszik

6 kilót fogyhatsz azzal, ha ennyi másodpercig rágod a falatot

Diéta és testmozgás nélkül fogyhatsz, ha elég ideig rágod a falatot. Szerencsére nem egy csillagászati számról van szó.

A spring.org.uk hívta fel a figyelmet az University of California San Diego (UCSD) amerikai egyetem legújabb vizsgálatára, ami reményt hoz azoknak, akik különösebb energiabefektetés nélkül szeretnének fogyókúrázni.

A Geert Schmid-Schoenbein professzor vezette kutatócsoport azt vizsgálta meg, pusztán a falat megrágása hogyan befolyásolja a testsúlyt. A kísérletben résztvevőket két csoportra osztották: a kontrollszemélyek továbbra is a szokásos tempóban fogyaszthatták az ételt, a többieknek viszont minden falatot legalább 30 másodpercig kellett rágniuk.

Bár mindenki hasonló étrenden élt, 6 hónap után jelentős eltérések mutatkoztak: akik jól megrágták a falatot, azok több, mint 2 kilót fogytak, a többiek viszont 3 és fél kilót felszedtek magukra, a különbség a két csapat között összesen majdnem elérte a 6 kilót.

A magyarázatot az agy és a gyomor kapcsolatában kell keresni

– vonja le a tanulságot a spring.org.uk szerzője. Időre van ugyanis szüksége a szervezetnek, hogy a teltség érzésének üzenete eljusson a gyomorból az agyba és befejezzük az evést – ez akár 15 perc is lehet. Minél lassabban eszünk, annál kevesebbet fogunk még pluszban enni ebben a köztes időben.

Fontos hozzátenni, hogy Schmid-Schoenbeinék 6-17 éves gyerekeken végezték el a kísérletet, bár hozzátették, pont ez a kritikus kor, amikor rá lehet szoktatni még az embert, hogy lassan egyen. Ha ez sikerül, a pozitív eredmény egy életen át elkíséri őket.


.